Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Na 28 jaar bij ABN Amro is het tijd voor een B&B in Zuid-Afrika

Elise en Frank van Holten bij hun B&B. Beeld © African Tulip Guesthouse

Elise werkte 28 jaar bij ABN Amro, maar zij en haar man hadden een droom en die moet je een kans geven, zegt ze. Sinds een jaar hebben ze dan ook een Bed and Breakfast in Zuid-Afrika en het gaat boven verwachting goed. Wat je zeker moet zien? Kerst in juni, mét sneeuw!

''We hebben altijd al de droom gehad om in het buitenland te wonen en te werken", vertelt Elise. Ze hadden ook een passie voor Afrika en in 2008 begon dat wel heel concrete vormen aan te nemen. Tijdens een reis naar Zuid-Afrika, ergens op het  strand, keken Elise en haar man Frank elkaar aan en zeiden dat ze daar wel een toekomst zagen.

Twee jaar later hakten ze definitief de knoop door: ''Wat er ook gebeurt, we gaan het doen." Jammer genoeg kwam de huizencrisis daar tussendoor. Daardoor duurde het nog vijf jaar voordat ze hun huis tegen een goede prijs konden verkopen.

Uurtje van Kaapstad

Maar in 2015 was het dan zover. Ze kochten ze een woonhuis in Tulbagh, op ruim een uurtje rijden van Kaapstad. Het stond wel leeg, maar Elise en Frank hadden het voordeel dat zes jaar eerder was gerenoveerd om er ooit een B&B van te maken, dus dat kwam goed uit. Ze moesten nog wel wat tijd en geld steken in het huis, zodat het helemaal naar hun zin was.

Ze hebben vier kamers, met in totaal acht bedden. In één kamer kan eventueel nog een bed bij geplaatst worden. De favoriete kamer van Elise is de lavendel-kamer, omdat je rondom, zowel vanuit het bed, de jacuzzi en de douche, uitzicht hebt op de bergen.

 
Thumbnail

De Lily-kamer. Beeld: African Tulip Guesthouse.

Begin januari vorig jaar ging ze open onder de naam African Tulip Guesthouse. Het kost altijd een paar maanden voordat zoiets gaat lopen, vertelt Elise. Ze zorgden dat ze op sites als Booking.com en Expedia kwamen te staan en vanaf maart begon het al te lopen. Daarbij hielp het ook dat de eerste gasten positieve reviews achterlieten.

Hoogseizoen is van november tot maart

Het hoogseizoen is tussen november en februari, met een uitloop naar maart. Dan is het in Zuid-Afrika namelijk zomer. Het kan dan goed warm worden in Tulbagh, soms wel 40 graden. Het dal waarin Tulbagh ligt heeft de vorm van een hoefijzer, de bergen erom heen houden de warmte vast. Op de een of andere manier is mei de rustigste maand.

Maar ook in de winter, als het bij ons zomer is, zijn er nog heel wat gasten. Daarbij scheelt het dat het in Tulbagh in de winter veel zachter is dan in Kaapstad, het regent er minder en het is er gewoon een paar graden warmer. In het weekend zijn er dan heel wat inwoners van Kaapstad die het slechte weer ontvluchten.

De gasten komen voor ongeveer de helft uit Zuid-Afrika zelf, de andere helft komt uit een groot aantal landen, vooral uit West-Europa. Elise en Frank hebben wel heel wat Nederlandse gasten, maar ze zijn er zeker niet van afhankelijk.

 
Thumbnail

Uitzicht op het dal waar Tulbagh ligt. Beeld: African Tulip Guesthouse.

Snel aansluiting bij andere mensen in het dorp

Wat tegenviel in Zuid-Afrika was de bureaucratie, vertelt Elise. Er is heel veel papierwerk nodig, ook voor een verblijfsvergunning. En het blijft natuurlijk moeilijk om je vrienden en familie te moeten missen, maar via onder meer Facebook en Skype kunnen ze prima contact houden.

Er zijn ook veel dingen enorm meegevallen. Elise en Frank werden snel opgenomen in de lokale gemeenschap, 'iedereen wil ons helpen' en wat ook fijn is, is dat er wel veel meer B&B's zijn, maar dat ze elkaar niet als concurrent zien. Ze hebben met zijn allen een WhatsApp-groep en als de ene B&B vol zit, dan zetten dat in de App-groep en dan nemen andere B&B's contact op met de vakantievierders, zodat ze wel op een andere plek onderdak kunnen vinden en in de tussentijd niet alle B&B's hoeven af te bellen of te rijden, maar gewoon wat kunnen gaan bezichtigen.

 
Thumbnail

Het zwembad, met op de achtergrond de bergen. Beeld: The African Tulip Guesthouse 

Elise en Frank werken alletwee in hun B&B, verder hebben ze nog een tuinman in dienst en een dame die helpt in het huis, bij het maken van het ontbijt en het schoonmaken van de kamers.

En dit moet je zien

Wat je in de omgeving echt móet zien? Het historische centrum van Tulbagh, met een van de oudste straten van Zuid-Afrika. Verder kun je onder meer wijn- en olijvenboerderijen bezoeken en een 'zipslide'-parcours van 1,4 kilometer afleggen. Daarbij hang je aan een ijzeren kabel in de bergen. Ook kun je er heerlijk fietsen, wandelen en paardrijden.

En vergeet niet dat er in Tulbagh twee keer kerst wordt gevierd, natuurlijk in december, maar ook in de (Zuidafrikaanse) winter, op 25 en 26 juni, met een beetje geluk ligt er dan sneeuw op de bergen!

Elise en Frank wonen in een paradijsje, maar ze hebben nog steeds hun dromen. Zo willen ze een schuur ombouwen tot twee cottages. Maar dat gebeurt pas op termijn van een paar jaar. Eerst moeten nog andere klussen worden afgemaakt.