De groei van zijn bedrijf 4PM moet nu vooral komen van het organiseren van andere feesten, maar Philippe Hes is nog altijd trots op de Fris-feesten voor jongeren, die de basis legden voor zijn bedrijf. Volgende week bestaat het fenomeen al tien jaar.
Het begon toen de jongens uit het voetbalelftal van AFC dat hij trainde, ze waren 12 tot 13 jaar, aan hem vertelden dat ze zich verveelden in het weekend. Of Philippe niet iets leuks voor hen kon organiseren? Daarop bedacht hij Fris, feesten voor jongeren van 12 tot 16 waarop geen alcohol wordt geschonken.
Het eerste feest was meteen een succes en al snel kwamen er ook Frisfeesten in Bussum en Haarlem. Na een jaar zaten ze al op zes steden. Inmiddels zijn dat er 20 geworden en worden er per jaar tussen de 80.000 en 100.000 kaartjes verkocht.
Nog niet alle Frisfeesten uitverkocht
Nog altijd zijn de drie plaatsen waar Fris als eerste werd georganiseerd het meest succesvol: ze zijn altijd uitverkocht, al tien jaar lang. Maar niet alle Fris-feesten zijn uitverkocht, het duurt anderhalf tot twee jaar tot dat het geval is. Zo kunnen voor de feesten in Groningen nog niet alle kaartjes aan de man worden gebracht. En kort geleden werd begonnen in Bergen op Zoom, daar gaat het richting uitverkocht, maar dat is nog niet helemaal het geval, vertelt Hes.
Er is één grote stad waar Fris nooit is gelukt, dat is Rotterdam. ''We hebben geen idee hoe dat kan'', zegt Hes. ''We hebben er lang over nagedacht, maar we kunnen onze vinger er niet op leggen''.
Kingsland Festival in Amsterdam. Beeld: 4PM Entertainment.
De groei is ondertussen wel een beetje uit de frisfeesten, geeft de ondernemer toe. Je kunt niet naar heel veel meer plaatsen uitbreiden. Je moet immers goede locaties kunnen vinden en de laatste jaren is dat wat lastiger geworden. Zo zijn er de afgelopen tijd volgens hem nogal wat discotheken en poppodia gesloten.
Expansie naar andere landen met Fris zit er niet in. Hes en zijn partners hebben het geprobeerd in België, het was op zich een succes, maar een onderdeel van het verdienmodel is dat er sponsoren zijn. In België kon Fris niet zo groot worden, eenvoudigweg omdat er heel weinig discotheken zijn, vertelt Hes, en dan is het lastiger sponsoren te vinden.
Fris-ambassadeurs
Hoe houdt je contact met de doelgroep? ''Ik word steeds ouder, ik ben nu 29'', zegt Hes. De doelgroep blijft altijd 12 tot 16 jaar. Maar in elke stad waar Frisfeesten zijn is er een groep ambassadeurs. Dat zijn de meest trouwe bezoekers, ze dragen merchandise en ze worden benaderd of ze officieel ambassadeur willen worden. Ze worden dan mee uit eten genomen om te praten over wat speelt onder jongeren en ze vertellen wat ze van een nieuwe dj of rapper vinden.
Hes runt Fris samen met Mitchel Bovenlander. Hij was ooit zo'n ambassadeur van Fris. Hes en Bovelander zijn de enige aandeelhouders. De financiering hebben ze altijd uit eigen zak betaald. Het was nooit nodig om financiering te zoeken.
Volgende week bestaat Fris precies tien jaar. Dat wordt gevierd met een feest.
Kingsland Festival in Groningen. Beeld: 4PM Entertainment.
Groeien met andere festvals, zoals Kingsland
Fris is onderdeel van 4PM Entertainment. Hes wil verder groeien met 4PM Entertainment, maar omdat Fris niet veel meer zal groeien zal dat dus met de andere activiteiten komen. Kingsland, bijvoorbeeld, dat een aantal keer per jaar een festival organiseert in onder meer de Rai in Amsterdam, Mecc in Maastricht en in natuurgebieden bij Enschede en Groningen. Daar komen bij elkaar 150.000 bezoekers op af. Hes wil hier uitbreiden, maar of dat lukt hangt af van of er geschikte locaties kunnen worden gevonden.
Verder heeft 4PM We Are The Future, een dancefestival voor jongeren onder de 18. Tijdens Koningsnacht is er in Amsterdam, Den Bosch en Groningen De Helden van Oranje, met Nederlandse zangers.
Daarnaast is er nog PRJCT Music Festival, tijdens het Amsterdam Dance Event, Het Amsterdams Verbond, dat tijdens het bevrijdingsfestival wordt gehouden, en de TopDown Tour.