Geld en Werk

Het alternatief voor gasverwarming is schreeuwend duur

08 februari 2017 18:15 Aangepast: 28 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

We moeten van het gas af, want dat raakt op. Maar je huis elekrisch verwarmen komt wel met een prijs: je cv-ketel inruilen voor een elektrisch exemplaar gaat bijna drie keer zoveel geld kosten.

Over ongeveer 17 jaar is ons gas op, berekende het CBS. En dat is een probleem, want ruim zeven miljoen huishoudens gebruiken aardgas om hun huis te verwarmen, te koken, en voor warm water. Maar minister Kamp van economische zaken heeft de oplossing: we moeten gaan koken en stoken op elektriciteit.

Weg met de cv-ketel

Maar hoe doe je dat? Het begint met het inruilen van je traditionele cv-ketel voor een elektrische variant. Ieder jaar worden er volgens de branchevereniging zo'n 400.000 cv-ketels vervangen. Het zou dus snel kunnen gaan. Theoretisch zouden in dit tempo precies zeven miljoen ketels vervangen kunnen worden in 17,5 jaar.

Toch zien installateurs dat het amper gebeurt. "De overgrote meerderheid van de klanten zegt: geef mij maar gewoon een gasketel", zegt Gert Harm ten Bolscher van GEAS Energiewacht. "Die is vertrouwd, en ze hebben op dat moment het geld niet om hun hele woning aan te passen aan op gasvrij wonen. De ketel is nog steeds het meest interessant."

Drie keer zo duur

Je huis verwarmen met een gasketel kost ongeveer 960 euro per jaar. Voor een elektrische ketel kost dat bijna drie keer zoveel: 2.760 euro per jaar, want die ketel verbruikt meer stroom. 

Een andere optie is het installeren van een warmtepomp. Die haalt warmte uit de bodem, water of lucht om je woning te verwarmen. Maar ook die warmtepomp is een flinke investering van minstens 15.000 euro, vooral omdat niet ieder huis er al geschikt voor is. Een doorsnee cv-ketel kost je ongeveer 1.500 euro.

Plannen kansloos?

Is de ambitie van Kamp om in 2050 'van gas los' te zijn dan helemaal kansloos? Nog niet, zegt Casper Tigchelaar, onderzoeker bij Energieonderzoek Centrum Nederland. Maar dan moet er wel iets gebeuren. "De bouwsector en de installatiesector moeten met producten komen waardoor je heel snel en tegen een fatsoenlijk bedrag je huis energiezuinig kunt maken en over kan stappen op elektrisch. Dat duurt denk ik nog wel vijf jaar."

Ook de familie Evelo koopt een nieuwe gas-cv in plaats van over te stappen op elektrisch. "Dat is nog toekomstmuziek."

Bekijk de reportage uit RTL Nieuws:

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van