Geld en Werk

Zeepkoning kan starten met megaclaim tegen SNS

18 maart 2015 14:46 Aangepast: 06 september 2015 20:34

SNS Bank heeft er een probleem bij. Zeepkoning Bob Ultee heeft van het gerechtshof in Den Bosch toestemming gekregen voor een vehikel, waarmee hij zijn claim van ruim een kwart miljard euro op de bank kan financieren.

Ultee is de oprichter van zeepwinkelketen Sabon, die in 2012 op de fles ging. Begin vorig jaar ging de 36-jarige zakenman ook persoonlijk failliet. In het onlangs verschenen boek 'De Zeepbel' beschrijft hij zijn opkomst en ondergang.

Schadevergoeding
Ultee beschouwt SNS Bank als de hoofdschuldige in zijn faillissementen, en claimt van de bank een schadevergoeding van 260 miljoen euro. In december meldde RTL Z al dat de failliete ondernemer de schuldeisers in zijn faillissement wil laten meedelen in de opbrengst van zijn schadeclaim.

In ruil voor een financiële bijdrage waarmee de juridische procedure wordt betaald, kunnen zijn schuldeisers participeren in een claimvehikel. Als de claim niet succesvol is, kunnen de schuldeisers alsnog 12,5 miljoen euro van Ultee vorderen.

Schuldeisers akkoord
Hoewel het overgrote deel van de schuldeisers met dit voorstel akkoord was gegaan, stak de rechtbank Breda er in december een stokje voor. De rechter verbood de deal, mede omdat de opbrengst van de claim te onzeker zou zijn. Ultee ging echter in hoger beroep. Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat het gerechtshof in Den Bosch hem onlangs gelijk gaf.

Omdat inmiddels de termijn voor een cassatieverzoek is verlopen, zijn de obstakels voor een claimvehikel uit de weg geruimd. "Momenteel wordt dit opgetuigd", bevestigt Ultees advocaat Bas van Dooren. Hij wijst erop dat de exacte hoogte van de 'zeer materiële claim' momenteel wordt berekend door registeraccountant Eppo Horlings. "De claim is groter dan de waarde van SNS Bank", stelde Horlings zondag in het programma Businessclass.

Meer claims
Het is niet de eerste claim waarmee SNS Bank wordt geconfronteerd. Vooral als gevolg van mislukte vastgoedfinancieringen kampt de bank met een reeks procedures en claims. SNS Bank was tot dusverre onbereikbaar voor commentaar.

Begin 2013 werd moederbedrijf SNS Reaal door de Nederlandse Staat genationaliseerd, omdat het als gevolg van risicovolle financieringen dreigde om te vallen. Vastgoedbank Propertize werd vorig jaar afgesplitst. Verzekeringsdochter Reaal werd vorige maand verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. SNS Bank moet nog worden geprivatiseerd.

ZIE OOK: Zeepkoning wil SNS-claim verkopen aan schuldeisers

RTL Z / Mathijs Smit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore