Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Levi's bespaarde 1 miljard liter water. Maar waarom?

Beeld © AFP

Spijkerbroekenmerk Levi’s heeft sinds 2011 1 miljard liter water bespaard bij de afwerking van haar spijkerbroeken. Waarom houdt een kledingbedrijf zich eigenlijk zo nadrukkelijk bezig met waterverbruik?

Bij de productie van een Levi's jeans is veel water nodig, 3800 liter per broek. Een besparing is dus erg goed voor het milieu én het imago van het bedrijf. Want de actie heeft veel weg van een imagostunt. 1 miljard liter klinkt dan wel erg indrukwekkend, maar het bedrijf wil niet zeggen hoeveel liter het jaarlijks bij de productie van spijkerbroeken gebruikt, noch hoeveel spijkerbroeken het jaarlijks fabriceert. 

ZIE OOK: Droogte in Californië: maximaal twee keer per week sproeien

Dat het bedrijf waterschaarste als thema neemt is pr-technisch slim. Levi’s wil zichzelf profileren als duurzaam bedrijf en waterschaarste wordt de komende jaren een groot probleem. Je zou het niet zeggen, want 70 procent van de wereld is bedekt met water. Maar 97 procent daarvan is zout water. Slechts 2,5 procent is zoetwater en daarmee bruikbaar voor mensen. Van het zoete water is slechts 1,2 procent niet verstopt onder ijs en in de grond.

Met een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering in het vooruitzicht wordt water steeds schaarser. Op dit moment leven er 1,6 miljard mensen in gebieden met waterschaarste. In 2025 zullen dat volgens de Wereldbank 2,8 miljard mensen zijn

Thumbnail

Verwachte toe- of afname van watertekorten wereldwijd tot 2030 (in %). Bron Wereldbank. 

Indirect waterverbruik
Water verbruiken we vaak zonder dat we het doorhebben. 98 procent van het water dat Nederlanders gebruiken is indirect. Het grootste gedeelte daarvan zit 'm in landbouw. Kijk maar eens hoeveel je stukje vlees aan water kost: 650 liter per 100 gram rundvlees bijvoorbeeld. 

Thumbnail

Water en je spijkerbroek
Een spijkerbroek gaat langer mee dan een stukje kaas, maar kost ook meer water. Voor één spijkerbroek is 3800 liter water nodig. Voor de katoenteelt is ruim 2.500 liter nodig. Voor de productie is bijna 350 liter water nodig en de consument verbruikt nog eens 23 procent bij het wassen van jeans. De besparing van Levi's van 1 miljard liter water is omgerekend ruim 263.000 spijkerbroeken 'waard'.

Thumbnail

 

Bron: RTL Z / Frederieke Hegger