Geld en Werk

Salarisverhoging kan financieel heel nadelig uitpakken

24 november 2016 15:10 Aangepast: 29 juli 2017 16:30
Beeld © Getty Images

Wie een salarisverhoging krijgt, doet er goed aan deze niet klakkeloos te accepteren, want een verhoging kan er voor zorgen dat je netto minder over houdt.

Voor inkomens tussen 21.000 en 31.000 euro bruto per jaar kan een verhoging op papier van 1000 euro leiden tot 1000 euro netto minder in de praktijk. Dat heeft te maken met toeslagen die bij een hoger inkomen vervallen, minder kortingen en de belastingdruk die stijgt.

Het zijn met name huishoudens die onder modaal (36.500 per jaar) verdienen die bij een salarisverhoging niet op vooruit gaan. En huishoudens die vanwege hun beroep ook niet snel boven deze modaalgrens zullen komen.  

Twee studenten Economie en Recht van Saxion Hogeschool kwamen tot deze conclusie nadat ze voor acht verschillende modelgezinnen op rij hebben gezet wat de effecten zijn van onder meer inkomstenbelasting, huurtoeslag, zorgtoeslag, algemene heffingskorting en arbeidskorting op het netto inkomen. 

Zelf berekenen

Zo kan het dat iemand die alleenverdiener is en 21.000 euro per jaar verdient, samenwoont in een huurhuis van 600 euro per maand en een vast dienstverband heeft per jaar 500 euro overhoudt aan een bruto salarisverhoging van 11.000 euro. Want hoe meer je verdient, hoe hoger meer inkomstenbelasting je betaalt en hoe minder toeslagen je ontvangt. 

Thumbnail

"Een belastingdruk van 95 procent, dat gaat nergens meer over. Schokkend en schandalig", zegt fiscalist Henk Hoeve over deze uitkomsten. Hij is ex-hoofdinspecteur van belastingen en voormalig hoofd van de FIOD en zette de onderzoeksvraag uit bij de studenten. "In eerste instantie dacht ik: wat een vreemde uitkomsten, dat kan niet waar zijn. Helaas blijkt dat wel zo."

'Onduidelijke regelingen'

Volgens hem is een heel woud aan 'onduidelijke regelingen' de oorzaak. "Niemand die het nog begrijpt. Het erge is dat veel mensen niet eens weten dat 'nee' zeggen tegen een salarisverhoging soms verstandiger is dan 'ja'. Hij pleit daarom voor herziening. "Je ziet dat het hele Nederlandse fiscale- en toeslagenstelselsel volledig is doorgedraaid."

Kevin Dobbe heeft samen met Martijn Weusthof het onderzoek gedaan voor hun eindscriptie. "Je ziet dat toeslagen zijn gebaseerd op bruto-inkomens terwijl je zou moeten kijken naar het besteedbare inkomen", zegt hij.

Als voorbeeld geeft hij de 'harde grens'in de huurtoeslagen. "Een euro loonsverhoging kan al leiden tot 1300 euro minder besteedbaar inkomen." Hij pleit ook voor een versimpeling van regelingen, waaronder het minder snel afbouwen van toeslagen bij een inkomensstijging. "Nu worden er allemaal regelingen bedacht die goed bedoeld zijn maar funest uitpakken." 

Wie wil weten wat dit voor zijn of haar inkomen betekent, kan dit via een tool berekenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van