Geld en Werk

'Aegon moet woekerpolishouders compenseren'

28 juni 2017 16:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Gedupeerden hebben opnieuw een belangrijke overwinning geboekt in de woekerpolisaffaire. De rechtbank in Den Haag vindt dat Aegon op veel punten tekort geschoten is.

Claimclub Woekerpolis is blij met de uitspraak en concludeert dat Aegon een flink deel van haar woekerpolishouders compenseren. Aegon leest het vonnis anders en vindt dat zij het overgrote deel van de klanten al tegemoet gekomen is.

Aegon schiet tekort

De woekerpolishouders hebben op veel punten gelijk gekregen van rechtbank. De uitspraak van 62 pagina's is complex, maar de bottomline is: de rechtbank vindt dat Aegon op veel punten tekortgeschoten is richting de polishouders.

De zaak draait om de producten Koersplan (van Aegon-dochter Spaarbeleg), Vermogensplan en Fundplan. Voor Koersplan en Vermogensplan oordeelt de rechter:

  • Aegon heeft klanten niet goed geïnformeerd over de kosten verbonden aan de beleggingen (TER)
  • Aegon heeft klanten niet goed geïnformeerd over de hoogte van de overlijdensrisicopremie.
  • Aegon moet klanten voor deze kosten compenseren. Ook als ze al deels gecompenseerd zijn. En ook als ze op zich een positief resultaat met hun beleggingen hebben behaald. Want dat op zich zegt nog niet dat ze geen schade hebben geleden.

Fundplan

Voor polishouders van Fundplan geldt een uitzondering. Want de compensatie geldt niet als sprake is van een garantieproduct. Volgens Aegon gaat dat om 80 procent van de gevallen.

De rechtbank vindt dat er veel 'leemtes' in de overeenkomsten met haar klanten zit. En die moeten worden 'ingevuld'. Ab Flipse van Woekerpolis concludeert dan ook dat veel polishouders van Aegon gecompenseerd moeten worden. "Wij zien in de uitspraak een aanmoediging van de rechtbank om met elkaar om tafel te gaan zitten", zegt hij.

Aegon stelt zich op het standpunt dat veel kosten al zijn aangepast en dat de verzekeraar dus al tegemoet gekomen is aan de eisen van de rechtbank en lijkt tevreden met de uitspraak. "Het is te vroeg voor conclusies, maar op het eerste gezicht lijkt een hoger beroep niet nodig", zegt een woordvoerder.

Woekerpolisweek

Het is het derde belangrijke moment in de woekerpolisaffaire in nauwelijks een week tijd. Afgelopen vrijdag deed het Kifid een onherroepelijke uitspraak in een zaak van een gedupeerde tegen NN. Die uitspraak is van belang voor ruim een half miljoen polishouders van NN.

En gisteren werd bekend dat claimclubs Woekerpolis.nl en Woekerpolisproces.nl een schikking hebben getroffen met verzekeraar Allianz. En diezelfde clubs hebben dus nu deze slag tegen Aegon gewonnen. Al is er tegen deze uitspraak nog wel een beroep mogelijk.

De zaak tegen Aegon duurt al sinds maart 2014. Aegon is met 1,3 miljoen polissen een van de grootste aanbieders van woekerpolissen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van