Economie

'Rondje om de kerk bespaart NS 200 miljoen'

30 maart 2015 06:56 Aangepast: 06 september 2015 16:06
archieffoto Beeld © ANP

Het invoeren van een 'rondje om de kerk' levert niet alleen de reiziger voordeel op, maar is ook veel goedkoper voor de NS. Het scheelt zo'n 200 miljoen euro per jaar.

Dat zegt directeur Anne Hettinga van Arriva in De Telegraaf. Hettinga heeft de kosten van een dergelijke aanpak laten berekenen door de Rotterdamse Erasmus Universiteit,

Volgens Hettinga scheelt het pakweg 200 miljoen per jaar als je conducteurs en machinisten aan vaste trajecten bindt. De NS zegt dat zo’n systeem 60 miljoen per jaar duurder is. ''Totale onzin", zegt Hettinga. ''Je kunt met het rondje om de kerk veel efficiënter werken."

ZIE OOK: Jongen uren vast in donkere trein na dutje

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) een onderzoek laat uitvoeren naar het rondje om de kerk. ''We vragen de bewindsvrouw deze optie te onderzoeken", zegt VVD-kamerlid Betty de Boer. ''Nu zorgt het uitwaaieren van machinisten er bij storingen voor dat er onduidelijkheid is waar de machinist ingezet moet worden. Zo'n sneeuwbaleffect van storingen kun je ondervangen met trajecten met een vaste machinist."

Ook het CDA, D66 en PVV voelen voor een onderzoek.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`