Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wanneer verdwijnt laatste videotheek?

Hoe lang gaat het nog duren voor dat de videotheek definitief uitgestorven is? In 2003, de hoogtijddagen van de DVD, telde onderzoeksbureau Locatus nog 1267 videotheken in Nederland. Op 1 februari 2015 is het aantal geslonken naar nog maar 176.

ZIE OOK: Zoveel videotheken zijn er nog in jouw gemeente

Volgens Gertjan Slob van Locatus is er geen branche die zo slecht draait als de videotheken. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat er in de kleine provincies geen videotheek meer te vinden is.

Veel grote steden al zonder
In 226 gemeentes zijn alle videotheken al gesloten. Hier is op dit moment geen videotheek meer te vinden. Tot deze groep behoren ook grote gemeentes als Apeldoorn, Delft en Hengelo. In 2003 waren er in 55 gemeentes geen videotheek. Ook in de grote steden loopt het aantal videotheken hard terug. In Rotterdam verdwenen in 13 jaar tijd 70 van de 74 videotheken.

Toch zijn er ook plekken waar de videotheek wel overleeft. Zutphen is hier het opmerkelijkste voorbeeld van. In de Gelderse gemeente zijn er op dit moment zelfs meer videotheken dan in 2003. Ook in een kleine gemeente als Urk zijn er nog altijd twee te vinden. Dit zijn er evenveel als in de gemeente Utrecht.

Veredelde avondwinkel
Al jaren gaat het slecht met videotheken. Het online-aanbod van films zorgt ervoor dat het verhuren van films niet rendabel is. Vaak proberen videotheekhouders hun zaak overeind te houden door andere diensten te bieden dan het verhuren van film en gaan ze ijvoorbeeld fungeren als veredelde avondwinkel. Aan de klassieke variant van de videotheek, die zich beperkte tot het verhuren van films, lijkt echter snel een einde te komen.

Bron: RTL Z