Geld en Werk

Miljoenen Nederlanders sparen te weinig: 'Zeer zorgelijk'

13 april 2017 08:13 Aangepast: 08 april 2019 13:43
Archieffoto Beeld © ANP

Eén op de drie huishoudens in Nederland spaart te weinig en loopt daardoor een risico op financiële problemen. Dat schrijft het Nibud in een rapport dat vandaag is uitgekomen.

Het Nibud adviseert om elke maand 10 procent van het inkomen opzij te zetten, zodat elk huishouden minimaal 3500 euro spaargeld achter de hand heeft voor onverwachte uitgaven, zoals het eigen risico in de zorg, reparaties aan de auto of het vervangen van huishoudelijke apparaten. Maar heel veel huishoudens doen dat dus niet. 'Zeer zorgelijk' vindt het Nibud dat. 

Makkelijker sparen

Harder roepen dat sparen belangrijk is, heeft volgens het Nibud weinig zin. "Vrijwel iedereen beseft dat sparen nodig is. Maar een deel van de huishoudens, met name de lage inkomens, ervaren simpelweg te weinig ruimte om te kunnen sparen." Nu de spaarrente naar nul procent gaat, voelen nog minder mensen een prikkel om geld apart te zetten, vreest het Nibud.

In het rapport 'Geld achter de hand makkelijker maken' geeft het Nibud het advies om het mensen makkelijker te maken om ongemerkt te sparen. Bijvoorbeeld door consumenten na aankoop van een product meteen aan te bieden om geld apart te leggen voor reparatie of vervanging of door het hypotheekbedrag te verhogen met een bedrag voor onderhoud. 

Leven bij de dag

Het Nibud legt in het rapport uit dat we vanwege psychologische factoren niet kunnen verwachten dat meer mensen uit zichzelf bewust meer geld achter de hand gaan houden. De meeste huishoudens doen wat ze kunnen en vinden het ook belangrijk om geld achter de hand te hebben. Maar het zit niet in de aard van mensen om erg met de toekomst bezig te zijn.

ZIE OOK: '10 procent van je inkomen sparen? Een tientje per maand is al lastig'

"De mens leeft van nature bij de dag, is te optimistisch over de toekomst en heeft vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen. Bovendien ziet het instituut dat er bij de lage inkomens weinig ruimte zit in de maandelijkse begroting om geld apart te kunnen leggen. Dit vergt dat iemand planmatig met geld omgaat en verleidingen kan weerstaan."

 

Buffer berekenen 

Hoeveel spaargeld je nodig hebt, is afhankelijk van allerlei factoren: of je een koophuis hebt, of je kinderen hebt, hoe hoog je inkomen is. Zelf berekenen hoe groot jouw buffer volgens het Nibud zou moeten zijn kan met de BufferBerekenaar

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van