Recordovername door Shell

Hoe 'Nederlands' is Royal Dutch Shell?

08 april 2015 16:51 Aangepast: 06 september 2015 16:08

Shell doet een mega-overname en koopt voor 64 miljard euro het Britse BG. De van oorsprong Nederlands-Britse multinational is één van de grootste ondernemingen ter wereld. Hoe 'Nederlands' is het bedrijf eigenlijk?

Shell heeft flink wat activiteiten in Nederland. Er werken zo'n 11.000 mensen, dat is ongeveer 10 procent van het totale aantal werknemers van Shell. Het hoofdkantoor van Shell staat in Den Haag.

Amsterdam
Verder heeft Shell een groot onderzoekscentrum in Amsterdam. Het Shell Research and Technology Centre Amsterdam (STCA) is één van de drie grote onderzoekcentra van Shell in de wereld. Er werken ruim duizend mensen aan de verbetering van productieprocessen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar schone energie, zoals gas-to-liquids (GTL): een technologie voor het omzetten van aardgas in minder milieubelastende transportbrandstoffen zoals GTL Fuel voor (vracht-)auto’s met dieselmotoren. Daarnaast kunnen ook grondstoffen voor zeep, kunststoffen en smeeroliën via GTL-technologie worden vervaardigd.

Shell verwacht de komende jaren in Nederland een paar honderd miljoen euro per jaar te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Een groot deel hiervan zal worden besteed binnen STCA. Hiermee behoort het Amsterdamse onderzoekcentrum volgens Shell tot de top voor wat betreft private onderzoeksuitgaven in Nederland.

Rijswijk
In Rijswijk, bij Den Haag, staat een ander onderzoekscentrum van Shell, met 2700 medewerkers. Het levert technologische ondersteuning aan internationale klanten binnen en buiten Shell die actief zijn in de petrochemische - en aanverwante sectoren. In Rijswijk zit ook het belangrijkste opleidingscentrum van Shell. Jaarlijks komen daar zo’n 10.000 Shell medewerkers van andere locaties om over technologische onderwerpen te leren en hun kennis daarvan te verdiepen. 

Pernis
In de Rotterdamse haven staat in Pernis de grootste raffinaderij van Europa en één van de grootste ter wereld, van Shell. Op het bedrijfsterrein (duizend voetbalvelden groot) staan naast olieverwerkende fabrieken ook chemische installaties van Shell en van andere bedrijven. In ongeveer zestig verschillende fabrieken worden olieproducten en basischemicaliën gemaakt op basis van aardolie. In Pernis werken bij Shell zo'n 2.000 mensen.

In de haven van Rotterdam heeft Shell in 800 opslagtanks ruim 5 miljard liter brandstof opgeslagen. De belangrijkste producten die door de raffinaderij worden gemaakt zijn diesel, benzine, basisoliën (smeermiddelen), lpg en stookolie. Er loopt een directe leiding naar Schiphol om vliegtuigen te voorzien van kerosine.

Moerdijk
In Moerdijk maakt Shell chemische producten op basis van aardolie. Er werken ruim 800 medewerkers en meer dan 500 aannemers. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. 

NAM
Shell heeft de helft van de aandelen in de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij), die naar olie en vooral gas boort in Nederland. Er werken 1800 mensen bij de NAM.

RTL Z
`