Geld en Werk

'30 procent kantooroppervlak overbodig'

13 april 2015 06:45 Aangepast: 06 september 2015 16:09

Ruim 30 procent van het kantooroppervlak in Nederland is overbodig. Inclusief verborgen leegstand gaat het om 17 miljoen vierkante meter overbodig vloeroppervlak, op een totaal van 54 miljoen vierkante meter.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van OfficeRank. Dit bedrijf, dat vastgoeddata verzamelt en doorzoekbaar maakt, komt vandaag met een onderzoek naar verborgen leegstand.

Op dit moment huren veel bedrijven meer ruimte dan ze nodig hebben. Mede door de economische crisis en ontwikkelingen als flexwerken en digitalisering is de gemiddelde werkplek sterk ingekrompen.

Ondanks het feit dat de economie aantrekt zal het aantal kantoorbanen niet stijgen, is de verwachting. ''In het verleden zijn er te veel kantoren gebouwd''. Voorspeld wordt dat het teveel aan kantoorruimte zal toenemen tot 22 miljoen vierkante meter in 2025.

De komende tijd lopen veel huurcontracten af die in de goede jaren zijn afgesloten. Ondernemingen zullen nu kantoorruimte teruggeven of verhuizen naar een kleinere locatie. Dat raakt verhuurders. In 2014 was ruim 40 procent van de nieuwe huurcontracten in de vier grote steden. ''Met name in satellietsteden als Nieuwegein, Rijswijk, Hoofddorp, Zoetermeer en Gouda zal de leegloop enorm zijn'', aldus Teun van den Dries van Officerank. Verhuurders die geen glanzend pand hebben op een A-locatie zien zich vaak genoodzaakt de huren fors te verlagen.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore