Economie

DNB: rust op markten geeft vertekend beeld

14 april 2015 13:25 Aangepast: 06 september 2015 16:09
Beeld © RTL Z

De relatieve rust op de financiële markten geeft een vertekend beeld van de huidige risico's. Aandelen- en obligatiekoersen spurten omhoog, terwijl het herstel in de rest van de economie achterblijft. Daarbij stelt de lage rente vooral levensverzekeraars voor steeds grotere problemen.

Dat stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in het vandaag gepubliceerd rapport Overzicht Financiële Stabiliteit.

Volgens de centrale bank wordt het ontluikende herstel in de eurozone nog altijd bedreigd door diverse risico's. Zo hebben de recente ontwikkelingen rond Griekenland de schuldencrisis weer op de voorgrond gezet. Daarnaast nemen de geopolitieke spanningen voorlopig alleen maar verder toe, bijvoorbeeld in Oekraïne en het Midden-Oosten.

Naast die direct zichtbare risico's is DNB vooral bezorgd over de bijwerkingen van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De zeer lage rente tast de winstgevendheid van verzekeraars steeds verder aan, waardoor vooral de positie van levensverzekeraars zorgwekkend is geworden. Uit stresstesten bleek die kwetsbaarheid al, maar de rente is nu nog lager dan in die sombere scenario's werd aangenomen.

ZIE OOK: DNB somber over levensverzekeraars

De levensverzekeraars worden van diverse kanten hard geraakt. Hun producten zijn minder in trek door de afbouw van belastingvoordelen, terwijl het vertrouwen in de sector is aangetast door de woekerpolisaffaire. DNB roept de levensverzekeraars dan ook met klem op hun bedrijfsmodellen aan te passen, zodat ze hun verplichtingen aan klanten kunnen blijven nakomen.

DNB steunt het ruime beleid van de ECB, maar laat tegelijkertijd weten dat de stimuleringsmaatregelen ,,de illusie van rust'' hebben gecreëerd op de markten. Investeerders nemen daardoor steeds meer risico's in de zoektocht naar rendement. Op diverse aandelen- en obligatiemarkten lijken de koersen hierdoor al te hoog te zijn opgelopen, waarschuwt de toezichthouder.

RTL Z / ANP

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`