Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rechter dwingt kunstenaar werk te maken

Topverzamelaar Bert Kreuk heeft een geruchtmakende rechtszaak tegen kunstenaar Danh Vo gewonnen. De Deens-Vietnamese kunstenaar moet alsnog een substantieel kunstwerk voor Kreuk maken. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vandaag bepaald.

Vorig jaar meldde RTL Nieuws dat Kreuk de kunstenaar voor de rechter had gesleept, nadat zij met elkaar in conflict waren geraakt over de levering van een groot kunstwerk. Kreuk wilde het werk prominent opnemen in de tentoonstelling van zijn collectie, die het Haags Gemeentemuseum in 2013 organiseerde.

Volgens Kreuk had hij overeenstemming bereikt over de aankoop van het kunstwerk ter waarde van 350.000 dollar, maar leverde de kunstenaar het werk uiteindelijk niet. Volgens Vo werd er wel gesproken, maar was er nog geen definitieve overeenkomst.

De Rotterdamse rechtbank acht nu bewezen dat er wel een koopovereenkomst was, en dwingt de kunstenaar tot de levering van een nieuw werk. Ook stelde de rechter richtlijnen op, waaraan het "ruimtevullende kunstwerk" moet voldoen.

Geen inferieur werk
Kreuk is blij met de uitspraak. "De kunstenaar heeft mij voor van alles en nog wat uitgemaakt om de aandacht af te leiden van zijn wanprestatie. Maar dat is niet gelukt." De verzamelaar wijst erop dat de richtlijnen moeten garanderen dat hij niet wordt afgescheept met een inferieur werk. “Ook is er sprake van een dwangsom die kan oplopen tot 350.000 euro.”

Vo’s advocaat Gert-Jan van den Bergh spreekt van “een eigenaardige uitspraak”. Volgens hem begeeft de rechter zich op een terrein waar hij niet thuishoort, “door een kunstenaar te dwingen een indrukwekkend kunstwerk te maken, en daarbij richtlijnen te geven voor hoe dat eruit moet komen te zien. Het is ongehoord en ongelooflijk.”

Van den Bergh ziet mogelijkheden voor een hoger beroep, maar heeft dat nog niet met de kunstenaar kunnen bespreken. “Vo reist veel, en is druk. Zo staat hij dit jaar op de Biennale in Venetië.” De 40-jarige kunstenaar werd onder meer bekend met Alphabet, een serie goud-geschilderde kartonnen dozen, waarin letters en tekens zijn uitgespaard. Afgelopen jaren steeg zijn ster in de moderne kunstwereld snel.

ZIE OOK:
Topverzamelaar eist 9 ton van kunstenaar

Bron: RTL Z