Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Verzamelaar haalt topkunst terug uit Haags Gemeentemuseum

Beeld © Bert Kreuk

Topverzamelaar Bert Kreuk heeft tien langdurig in bruikleen gegeven kunstwerken teruggehaald uit het Haags Gemeentemuseum, als gevolg van een ruzie met kunstenaar Danh Vo. Werken van Mondriaan, Picasso en Cézanne zijn daardoor niet meer voor het publiek te zien.

Met het vermogen dat hij als ondernemer verdiende, bouwde Kreuk een indrukwekkende kunstverzameling op. Al jarenlang onderhoudt de verzamelaar warme banden met het Haags Gemeentemuseum. Naast de werken die hij in bruikleen had gegeven, organiseerde hij er in 2013 als gastcurator een tentoonstelling. RTL Nieuws onthulde destijds dat hij daarbij in aanvaring raakte met de Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo over de levering van een kunstwerk.

Museum in diskrediet
De rechtszaken die daaruit volgden, en die de verzamelaar won, deden in de internationale kunstwereld heel wat stof opwaaien. Tegenstanders van Kreuk brachten daarbij ook het Haags Gemeentemuseum in diskrediet. Volgens hen zou de gerenommeerde kunstinstelling zich voor het karretje van de verzamelaar hebben laten spannen.

Dat is volgens Kreuk de reden dat hij zijn kunstwerken, waaronder ook werken van Kirchner, Meidner en Doig, nu terughaalt. "Sommige lieden legden de langdurige bruiklenen verkeerd uit, alsof ik daarmee de waarde van mijn collectie wilde laten stijgen. Ik laat mij niet intimideren, maar dit bleef maar dooretteren. Ik wil niet dat het museum schade ondervindt. Het moet nu eens afgelopen zijn."

Kreuk zegt nog wel werken te zullen uitlenen aan musea voor tijdelijke tentoonstellingen. "Zo zal ik een aantal beelden van Zadkine in tijdelijk bruikleen geven aan het museum Beelden aan Zee, en werk aan een tijdelijke Picasso-tentoonstelling."