UberPOP voor de rechter

OM gaat nu achter Uber aan

17 april 2015 12:34 Aangepast: 06 september 2015 16:11

Het Openbaar Ministerie start een opsporingsonderzoek op naar de activiteiten van Uber. Dat maakte het OM zojuist bekend na de veroordeling van drie chauffeurs die met UberPOP werkten.

Uber wordt na de veroordeling van de drie chauffeurs voortaan aangemerkt als 'verdachte', schrijft het OM. "Dit betekent dat het OM een opsporingsonderzoek zal starten om door gegevensverzameling vast te stellen dat Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer."

ZIE OOK: Uber-chauffeurs beboet door rechter

Het OM zegt zich gesterkt te voelen door de uitspraak van de rechter tegen de drie UberPOP-chauffeurs. De rechter stelde in zijn uitspraak dat Uber het faciliteert dat mensen illegale taxivervoer aanbieden, een criminele organisatie. Het OM meent nu daarom het bedrijf zelf te kunnen aanpakken.

Door Uber nu als verdachte aan te merken, kan het OM meer middelen inzetten, zoals horen van personen, in beslag nemen van administratie of goederen en binnentreden gebouwen. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) had vorige maand al een inval gedaan bij Uber en adminstratie in beslag genomen. Het OM kan die nu vorderen.

"Maar we kunnen verder gaan. ILT heeft niet de bevoegdheid om kasten of kluizen open te breken. Wij wel. Het doel van het opsporingsonderzoek is informatie en gegevens te verzamelen om vast te stellen of Uber als bedrijf zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van strafbare feiten."

ZIE OOK: Wat is Uber nu eigenlijk?

Bart Reijnen was bij de rechtszaak aanwezig en sprak na afloop met de persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers. 

"Als de rechter het bedrijf schuldig acht, omdat wij voldoende bewijs hebben gevonden, dan zullen wij ook een ontnemingsprocedure opstarten. Dat zou kunnen betekenen dat al het geld dat Uber verdient met UberPOP uiteindelijk afgepakt kan worden."

Uber zegt nog geen inhoudelijke reactie te kunnen geven op het voornemen van het OM, omdat het bedrijf nog niets officieel heeft gehoord van justitie.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore