Geld en Werk

Baan van de toekomst? Supermarkten starten met 'de tussenbaan'

14 april 2017 12:19 Aangepast: 11 mei 2017 15:30
Beeld © ANP

Het lijkt een uitkomst voor de werknemer met een flexcontract die liever wat meer stabiliteit zou willen: de tussenbaan. Een vierjarig contract met scholingspotje. De supermarktbranche gaat het uitproberen.

Politici en economen zijn er al een tijdje uit: flex moet minder flex worden en vast minder vast. Maar pogingen om dat te bewerkstelligen lijken maar niet (voldoende) te slagen.

Werkgevers en vakbond CNV denken nu voor de supermarktbranche, bekend om zijn bijbaantjescultuur, een oplossing te hebben gevonden: de tussenbaan. Je krijgt een contract van vier jaar én geld voor scholing, om je voor te bereiden op een ander vak.

Meer stabiliteit

Voor supermarktmedewerkers is het een kans op meer stabiliteit en biedt het scholingspotje een brug naar een nieuwe baan, zo is het idee. De supermarkten zelf worden aantrekkelijkere werkgevers en hoeven geen extra vaste contracten aan te bieden, die een hoog prijskaartje hebben.

Het idee van de tussenbaan komt uit een werkgroep over de toekomst van de branche en is gelijk omarmd door zowel werkgevers als vakbond CNV Vakmensen. Beide partijen hebben afgesproken het plan nu om te gaan zetten in concrete afspraken. Sinds gisteren zijn vakbonden en werkgevers aan het onderhandelen over een nieuwe cao, ze hopen er voor de zomer uit te zijn.

Risico: vervanging vaste baan

"Een risico is dat deze tussenbaan de vaste baan gaat vervangen. Maar we hebben duidelijk naar elkaar uitgesproken dat dat niet de bedoeling is," aldus Wessel Breunesse, bestuurder bij CNV Vakmensen. En of de tussenbaan ook iets is voor andere branches? Wel als het gaat om branches die veel lijken op de supermarkten: veel flexbanen en een groot gat tussen flex en vast, aldus Breunesse.

Er zijn natuurlijk ook nog gewoon scholieren die maar een jaartje voor de Appie willen werken. Daar komen, als het aan de toekomstwerkgroep ligt, speciale arbeidsvoorwaarden voor. Vakantiedagen worden bijvoorbeeld omgezet naar geld.

FNV niet aanwezig

Het vaste contract blijft ook nog gewoon bestaan, maar die werknemer krijgt extra geld voor scholing en vitaliteit. De tussenbaan zit, het woord zegt het al, tussen die twee contractsoorten in, schrijft de Volkskrant.

FNV was niet bij de besprekingen over de vernieuwingen. Maar de vakbond is niet per se tegenstander van de nieuwe plannen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van