Op de beurs Fintech Awards presenteren vijftig innovatieve financiële startups zich, waaronder ook enkele bitcoinbedrijven. Nederland is, wat investeringen betreft, het derde bitcoinland in de wereld. Voor ons uit lopen nog het Verenigd Koninkrijk en Silicon Valley. Steeds meer grote bedrijven, zoals Microsoft, accepteren de munt. En toch gaat de acceptatie van de munt bitcoin bij autoriteiten nog niet altijd van harte.
De Nederlandsche bank heeft vooralsnog vooral gewaarschuwd voor de nieuwe digitale munt. Ook bitcoinbedrijven krijgen vooralsnog 'nee' te horen van DNB. Het Nederlandse handelskantoortje Bitonic (omzet in 2014: 45 miljoen euro) vroeg onlangs een vergunning aan bij De Nederlandsche Bank, want het bedrijf wilde ook een bitcoinbeurs beginnen. Het bedrijf kreeg geen vergunning. Volgens Bitonic omdat DNB zich niet wil branden aan bitcoinbedrijven.
De beurs van Bitonic, BL3P, gaat alsnog deze week live, zonder vergunning. En dat terwijl het bitcoinbedrijf wel geld (euro’s) vasthoudt. De Nederlandsche Bank wil niet ingaan op individuele gevallen, maar geeft aan dat zowel virtuele valuta als ondernemingen die daarin handelen niet gereguleerd worden. “Wel kan het zo zijn dat aanverwante dienstverlening van uitbaters van beurzen mogelijk onder bestaande financiële regelgeving valt, bijvoorbeeld 'betaaldienstverlening' of 'elektronisch geldinstelling'. Een onderneming krijgt alleen een vergunning als deze nodig is voor de daadwerkelijke activiteiten.”
De Nederlandsche Bank ontkent dat er sprake zou zijn van een anti-bitcoin mentaliteit bij de centrale bank.
Blockchain
Ondertussen is de technologie achter de digitale munt aan een gestage opmars bezig. Grote bedrijven als IBM, Samsung en telecombedrijf Orange hebben zich gestort op de ‘blockchain’: het open en gezamenlijk grootboek achter de bitcoin, die als technologische doorbraak wordt gezien. Ook banken, zoals ING, ABN Amro en de Rabobank, zijn met experimenten bezig. Blockchainexpert Rutger van Zuidam: “Eerst vond je het nieuws alleen in kranten en op tv, nu is het voor iedereen toegankelijk op het internet. Dat gaat nu ook gebeuren met de financiële sector. De blockchaintechnologie kan alle derde vertrouwde partijen, zoals banken, vervangen. Om te beginnen maakt de technologie het mogelijk om vliegensvlug transacties en registraties te doen. Veel sneller dan je nu gewend bent. Alle boekhoudingen van financiële bedrijven zoals banken of een beurs, wordt zo toegankelijk als het internet.”
Met de blockchaintechnologie lijkt De Nederlandsche Bank vooralsnog minder moeite te hebben. Over de experimenten van banken zei de centrale bank eerder: “DNB vindt het goed dat banken onderzoeken hoe ze hun betaaldiensten kunnen verbeteren. DNB heeft er geen bezwaar tegen als ze daarbij ook kijken naar de technologie achter bitcoin.”
En zo lijkt er een tweesplitsing te ontstaan. Met de munt bitcoin hebben (centrale) banken nog moeite, maar de blockchaintechnologie; daar zien bedrijven en toezichthouders misschien wel brood in. Kleimann: “Banken hebben het steeds over de blockchain en willen het woord ‘bitcoin’ niet meer in de mond nemen, terwijl de blockchain niet kan zonder de bitcoin. Erg jammer.” Maar, ook wat de munt betreft ziet hij banken langzaam bijtrekken. “Bij ING gaat het wel de goede kant op, daar hebben we een prima samenwerking mee.”