Geld en Werk

Kieskompas: zzp'ers stemmen rechts en willen vrijheid

10 maart 2017 19:15 Aangepast: 28 juli 2017 16:00
Beeld © ANP

Zelfstandigen stemmen voornamelijk rechts en hechten erg aan eigen verantwoordelijkheid, blijkt uit het ZZP kieskompas. VVD en D66 zijn het meest populair: ze krijgen 18 en 16 procent van de stemmen. Denk komt er het slechtst vanaf: niet één van de ondernemers zegt op de partij te willen stemmen.

Een groot aantal partijen wil onder andere een verplichte pensioen- of arbeidsongeschiktheidsregeling invoeren voor zzp'ers. Daarbij kunnen ze niet op de steun van de zelfstandigen zelf rekenen, blijkt uit de eerste uitkomsten van het ZZP Kieskompas. De stemhulp werd eind vorige maand gelanceerd.

Bijna 80 procent van de zzp'ers zegt niets te zien in een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook willen ze geen verplicht pensioenfonds en niet bijdragen aan een nationaal scholingsfonds. Vooral de hoogopgeleide zelfstandige is tegen dit soort verplichtingen.

Nieuwe wet DBA

Dat je moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk een ondernemer bent, vinden de zzp’ers die het Kieskompas hebben ingevuld vanzelfsprekend. Ze geven echter de voorkeur aan een eenmalige toetsing, zoals het geval bij de VAR.

Voor de nieuwe wet DBA, waarbij de opdrachtgever bij iedere opdracht opnieuw de status van de ondernemer moet toetsen, lopen de zzp’ers niet bepaald warm. Uit een eerder vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt ook dat zzp'ers door deze nieuwe wet de afgelopen maanden veel opdrachten hebben verloren.

Wel vindt een krappe meerderheid van de ondernemers dat hun collega’s in kwetsbare sectoren moeten worden beschermd. Voor sommige werkzaamheden mogen bedrijven geen zzp’ers inzetten, zoals het geval is bij PostNL. Zelfstandigen deden daar hetzelfde werk als werknemers met een contract.

Tarieven

Over minimumtarieven voor zelfstandigen zijn de meningen verdeeld: vooral zzp’ers in de cultuur- en dienstensector geven aan hier voorstander van te zijn. Zelfstandigen in de ICT, financiële sector en zakelijke dienstverlening voelen minder voor een wettelijk minimumloon.

Een groot aantal ondernemers in alle sectoren vindt een mogelijkheid om collectief te onderhandelen over tarieven en voorwaarden wel een goed idee.

Thumbnail

Het valt op dat van de ondernemers die hun stemintentie hebben ingevuld de antwoorden vaak niet overeenkomen met de uitgangspunten van de partij waarop zij zeggen te stemmen. Wil je weten hoe de partijen denken over standpunten die van belang zijn voor ondernemers, bekijk dan dit overzicht.

In totaal hebben al meer dan 10.000 zzp’ers het stemkompas ingevuld. De stemintentie is door ruim 1500 van hen ingevuld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore