Economie

Amsterdam pakt armoede zzp’ers aan

22 april 2015 11:27 Aangepast: 06 september 2015 16:12

De gemeente Amsterdam wil de positie van zzp’ers met een laag inkomen verbeteren. Ze lanceert daarvoor een aantal nieuwe maatregelen.

Met de nieuwe maatregelen hoopt de gemeente de verborgen armoede onder zzp’ers verminderen. Dat staat in het gisteravond gepresenteerde Aanvalsplan armoede. De maatregelen bestaan uit kortingen op opleidingen en gratis of goedkoop toegang tot administratieve hulp. Ook kunnen zzp’ers aanspraak maken op scholingsvouchers  en –leningen.

ZIE OOK: Een derde zzp'ers verdient karige boterham

Het aantal Amsterdammers dat – al dan niet noodgedwongen – als zzp’er werkt, groeit. Het is een ‘trotse groep mensen’, beschrijft woordvoerder Steven Schotte. “Ze willen niet afhankelijk willen zijn van anderen, maar hebben het wel vaak moeilijk.” In de gemeente Amsterdam is ruim 80% van de werkende minima zzp’er. Zij leven vaak onder de armoedegrens en hebben problemen door een fluctuerend inkomen.  

ZIE OOK: Wiebes verkleint papierwinkel zzp'ers

De gemeente heeft armoedemiddelen beschikbaar voor deze groep minima. “Denk aan een fotograaf die een kleine lening krijgt om een opleiding voor het besturen van drones te volgen. Een relatief klein bedrag kan een groot verschil maken voor zijn of haar business.” 

Er wordt ook onderzocht of er behoefte is aan meer goedkope of gratis werkruimte voor zzp’ers.

`