Economie

Staat is belang in Saudische bank nog niet kwijt

22 april 2015 14:21 Aangepast: 06 september 2015 20:34
Beeld © Saudi Hollandi Bank Instagram

De Nederlandse Staat raakt het indirecte belang in de Saudi Hollandi Bank maar niet kwijt. Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van het NLFI, dat de staatsbelangen in genationaliseerde banken en verzekeraars beheert.

NLFI beheert de belangen van de Nederlandse Staat in ABN Amro, ASR en SNS Reaal. Minder bekend is, dat het vehikel ook nog een belang bezit in de onverdeelde boedel van het vroegere ABN Amro Holding. Deze houdstermaatschappij RFS bevat de onderdelen die Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis na de overname van ABN Amro Holding in 2007 nog niet hebben verdeeld. Het gaat onder meer om een belang in Saudi Hollandi Bank en een private-equityportefeuille.

De Nederlandse Staat wil de onderdelen die nog deel uitmaken van de onverdeelde boedel zo snel mogelijk verkopen. Daarbij werkt NLFI nauw samen met de twee andere aandeelhouders; RBS en Santander. Uit het jaarverslag blijkt dat RFS vorig jaar twee private-equitydeelnemingen verkocht, maar ook dat "de verkoop van het belang in Saudi Hollandi Bank niet gerealiseerd kon worden." NLFI benadrukt dat die verkoop "wel het streven" blijft. 

"Het verkoopproces van de Saudi Hollandi Bank duurt reeds enkele jaren door een gebrek aan interesse van strategische partijen die passen binnen de kaders die door de lokale regelgever zijn gedefinieerd”, aldus woordvoerder Huub Hieltjes van NLFI. Volgens hem is het onmogelijk uitspraken te doen over een verwachte opbrengst en termijn waarbinnen de bank kan worden verkocht.

Zie ook: Nieuwe tegenvallers in boedel ABN Amro

Saudi Hollandi Bank is de op zeven na grootste bank in Saudi-Arabië. De bank komt voort uit de in 1926 opgerichte vestiging in Jeddah van de Nederlandse Handel-Maatschappij (NHM). De NHM is later als geheel opgegaan in ABN. In 1977 werd een deel van de aandelen in de Arabische vestiging overgedaan aan Saoedische investeerders. ABN hield echter wel een aanzienlijk belang, ook toen de bank fuseerde met Amro.

Het belang van 40 procent werd tijdens de overname door het consortium van drie banken in 2007 ondergebracht in de houdstermaatschappij RFS, waarvan de aandelen evenredig werden verdeeld over de drie banken. Door de nationalisatie van ABN Amro en Fortis kreeg de Nederlandse staat die een derde van de aandelen in RFS in handen, en dus ook een derde van het belang van 40 procent in Saudi Hollandi Bank. Dat komt overeen met 13,3 procent van de 396,9 miljoen uitstaande aandelen Saudi Hollandi Bank.

Topman van Saudi Hollandi Bank is de Nederlander Bernd van Linder. De bank boekte in 2013 een nettowinst van 1,5 miljard Arabische rial, omgerekend 372 miljoen euro. Iets minder dan een derde van de winst is uitgekeerd aan de aandeelhouders.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`