Geld en Werk

Werkmail checken op vakantie is passé

30 augustus 2016 16:46 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Beeld © ANP

Je werkmail checken op vakantie is uit de mode. Slechts één van de ondernemers die we spraken is volledig bereikbaar aan het zwembad, blijkt uit een rondgang van RTL Z onder CEO's.

Een e-mail versturen is een zwaktebod, schrijft columnist Lucy Kellaway in de de Financial Times. Vroeger was het een statussymbool om een telefoontje te plegen met een vaste lijn vanaf het zwembad van je buitenhuis. Tegenwoordig is dat passé omdat iedereen altijd bereikbaar kan zijn. "Het geeft aan dat je niet kunt delegeren", vindt ze.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Aangezien we tegenwoordig simpelweg overal bereikbaar zijn, is de verleiding groot om tóch even te reageren op dat whatsappje. Voor de meerderheid van de mensen die we spraken was het deze zomervakantie ook niet altijd even gemakkelijk om af te kicken. "In de eerste week belde ik even naar kantoor, maar toen gaven ze heel duidelijk aan: ga lekker vakantie vieren", vertelt Daan Dohmen, oprichter van FocusCura, een bedrijf dat grootschalig zorgapps ontwikkelt om patiënten langer thuis te laten wonen.

In grotere bedrijven is het gemakkelijker om je mobiel even uit te zetten, omdat de andere leden van de raad van bestuur het werk tijdelijk even op kunnen vangen. Voor de bestuursleden van ABN Amro geldt bijvoorbeeld: vakantie is vakantie. "Dat moet gewoon kunnen", verklaart woordvoerder Jeroen van Maaschalkerweerd. "Als het echt nodig is, kunnen anderen het werk overnemen. Dat is dan ook ook de cultuur die binnen de bank geldt."

Nood breekt wet, maar wat als er een klant belt?

In geval van nood zijn de leidinggevenden wel gewoon bereikbaar, zowel bij ABN Amro als het snelgroeiende FocusCura. "Mijn directieteam en secretaresse kunnen dan een appje naar de telefoon van mijn vrouw sturen", vertelt Dohmen. 

Maar wat als je door een klant gebeld wordt? Dohmen zet zijn telefoon gewoon uit. Mark Vletter, oprichter van telecombedrijf Voys​ en RTL Z-columnist, is ook slechts heel beperkt bereikbaar. Hij kreeg afgelopen zomer twee berichtjes binnen: een tweetje en een whatsappje. "Die heb ik doorgestuurd naar een collega", vertelt hij. "Klanten hebben geen 06-nummers van ons, maar vaste nummers. Die staan doorgeschakeld via een telefooncentrale. Als ik op vakantie ben, haal ik mezelf uit de belgroep en word ik niet gestoord."

'Niemand wil een overvolle inbox'

Onbereikbaar op vakantie zijn heeft één nadeel: je hebt de eer om bij terugkomst door honderden, misschien wel duizenden mails heen te ploegen. Vletter heeft daar een oplossing voor bedacht. In zijn bedrijf, waar eigenlijk niemand de 'baas' is, zijn alle e-mails transparant. "Collega's x-y-z houden dus mijn e-mail bij. Je hebt dus bij terugkomst geen overvolle mailbox", vertelt hij. Dohmen verwijdert simpelweg zijn mailapp. "Normaal ben ik 24 uur per dag bereikbaar, dat is nodig als je een bedrijf hebt dat in verschillende tijdzones opereert. Op vakantie ben ik even met het gezin en ontspanning bezig."

Als hij wil, kan hij op de hoogte blijven via alternatieve communicatiemanieren als chatsysteem Slack, dat zijn bedrijf ook gebruikt. "Meestal begint het na een vakantie van twee weken de laatste dagen te kriebelen", zegt hij. Bij terugkomst maakt hij een dag vrij om weer op de rit te komen. "Veel dingen worden vanzelf opgelost of bleken toch niet zo belangrijk te zijn."

'De hele vakantie doorgewerkt'

Niet iedereen besluit om twee weken lang de boel de boel te laten en lekker languit bij te komen aan het zwembad. Mark de Lange, oprichter van het Nederlandse brillenmerk Ace & Tate, werkte zelfs eens een hele vakantie door. "Dat vond mijn vriendin niet heel tof", grapt hij. "Als je een bedrijf start, moet je gewoon bereikbaar zijn. We zijn nog jong, groeien vrij snel en leren steeds weer nieuwe dingen, dus het is logisch dat er vragen zijn."

Het is maar net waar je voor kiest en wat bij je past, zegt hij. "Er is geen goed of fout, misschien hebben andere ondernemers hun bedrijf anders ingericht. En als ik even van de radar wil zijn, dan lukt dat prima een paar dagen. Afgelopen zomervakantie was ik elke dag een uurtje of twee aan het werk, maar heb ook wel eens een week lang praktisch niets gedaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore