Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Berlijn en Londen steeds populairder onder Nederlanders, Parijs daalt

Beeld © ANP

Hoewel Parijs nog altijd de populairste vakantiehoofdstad is voor Nederlanders, is het aantal reizen er naartoe flink gedaald. Londen komt dichterbij en is de Franse hoofdstad al voorbij gestreefd als het gaat om bestedingen.

Het aantal Parijsbezoeken door Nederlandse vakantiegangers was in 2016 het laagste in tien jaar. 'Slechts' vierhonderdduizend toeristen overnachtten er, 18 procent minder dan in 2006.

Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar de drie populairste buitenlandse hoofdsteden.

Terwijl het aantal bezoeken aan Parijs afnam, steeg de populariteit van Berlijn en Londen. Het aantal vakanties van Nederlanders naar die steden steeg naar respectievelijk 347 duizend en 224 duizend. Een stijging van 5 procent en 47 procent.

Londen is financiële winnaar

Hoewel Parijs met een kleine voorsprong de populairste stad blijft, is Londen de lichtstad wel al voorbijgestreefd als het gaat om de hoeveelheid geld die Nederlandse bezoekers erheen brengen. Voor het verblijf en de reis telden toeristen gezamenlijk 161 miljoen euro neer. Dat is 32 miljoen meer dan voor reisjes naar Parijs, in Berlijn lieten we slechts 92 miljoen achter.

Overigens zijn de cijfers niet representatief voor het aantal reizen naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Want hoewel Londen 32 procent van de Nederlandse toeristen ontvangt die naar het land afreizen, is dat in Parijs slechts 15 procent en in Duitsland maar 6 procent. 

Dit is een artikel van