Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Beursgang oliereus: Saoedi's hebben écht dringend geld nodig

Beeld © EPA

De Saoedische machthebbers overwegen een gedeelte van hun grootste melkkoe te verkopen. In een interview met het tijdschrift The Economist hint kroonprins Mohammad bin Salman op een beursgang van staatssbedrijf Saudi Aramco.

Die beursgang, waar volgens de kroonprins binnen enkele maanden een beslissing over wordt genomen, zou meteen het meest waardevolle bedrijf ter wereld opleveren. Het bedrijf bezit naar eigen zeggen 261 miljard vaten aan oliereserves, meer dan tien keer zo veel als het grootste commerciële oliebedrijf ter wereld, ExxonMobil. Dat bedrijf heeft een beurswaarde van 323 miljard dollar. Aramco is volgens de Saoedi's 'biljoenen dollars' waard, schrijft The Economist. Het bedrijf produceert meer dan 10 procent van alle olie die wereldwijd gewonnen wordt. 

Thumbnail

Mohammed bin Salman is ook minister van Defensie in het land, dat wordt bestuurd door zijn vader. 

Maar waarom zou je als land dat bijna volledig afhankelijk is van de inkomsten uit olie afstand doen van het grootste oliebedrijf ter wereld? Het antwoord is heel eenvoudig, zegt econoom en RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. "Ze hebben echt heel erg hard geld nodig en kunnen blijkbaar niet wachten op de inkomsten uit de olievoorraden die ze nog hebben. Die inkomsten willen ze dus naar voren halen", legt hij uit.

'Systeem staat onder druk'
Vorig jaar kampte Saoedi-Arabië voor het eerst met een begrotingstekort en moest er geld worden geleend op de kapitaalmarkt, 'dat zegt alles over zo'n olierijk land', duidt Schoenmaker. "Het systeem staat onder druk en dus moet iedereen tevreden gehouden worden met cadeautjes. Die moeten wel betaald worden, dat lukt niet met de lage olieprijs."

Volgens bin Salman is een beursgang van het bedrijf niet ingegeven door financiële problemen, maar om het transparanter te maken om corruptie beter te bestrijden. Bin Salman kondigde eerder al aan dat hij Saudi-Arabië minder afhankelijk wil maken van inkomsten uit de oliesector.

'Beursgang uit wanhoop'
Schoenmaker gelooft daar geen snars van, juist vanwege het ongelukkige moment om een beursgang van een oliebedrijf aan te kondigen, nu de olieprijs zo laag staat. "Het onderstreep nogmaals dat dit niet vanuit beleggingsvisie gebeurt, maar uit wanhoop", zegt Schoenmaker. Ook het transparantie-argument vindt hij ongeloofwaardig: "Bij transparantie denkt je niet meteen aan Saoedi-Arabië. Ook in een niet-democratisch regime gaat het om geld. Inwoners tevreden houden doe je via de portemonnee."

Hij vraagt zich af of beleggers wel interesse hebben in een aandeel Aramco, zeker gezien het sentiment in de oliesector. Dat zou best wel eens slecht nieuws kunnen zijn andere beursgenoteerde oliemaatschappijen, bijvoorbeeld ons eigen Shell, want om de beursgang te laten slagen zal er waarschijnlijk korting gegeven worden. En dan zouden beleggers wel eens Shell, ExxonMobil of Chevron kunnen dumpen om Aramco te kopen, analyseert Schoenmaker. 

Saoedi-Arabië, het grootste land van de OPEC (het bondgenootschap van olieproducerende landen), heeft veel last van de lage olieprijs. Dat hebben de Saoedi's deels aan zichzelf te wijten, omdat de productie van olie op peil houden om concurrentie uit de Verenigde Staten uit de markt te drukken