Ga naar de inhoud
Geld en Werk

FNV blundert met NSB-filmpje

Hendrik Jan Woudenberg in het bewuste filmpje.

De FNV heeft een ongelukkig filmpje gebruikt om de Dag van de Arbeid te vieren.

De FNV verspreidde het filmpje, om te laten zien hoe de Dag van de Arbeid vroeger werd gevierd. In het polygoonfilmpje uit 1941 geeft Woudenberg als voorzitter van de NVV een toespraak. Niks aan de hand zou je zeggen, behalve dat Woudenberg ook een hooggeplaatste NSB'er was. 

Een maand na de toespraak uit het filmpje werd hij begunstigend lid van de SS, hij ontving daarvoor als eerbewijs een pistool met inscriptie van deze elitetroepen van Hitler. Woudenberg was goed bevriend met NSB'er Meinoud Rost van Tonningen en partijleider Anton Mussert. 

Toen RTL Nieuws de FNV confronteerde met het verleden van de hoofdrolspeler in hun filmpje, reageerde de woordvoerder geschrokken: "Oei, dat is natuurlijk niet de bedoeling."

De Duitsers maakten hem verantwoordelijk voor het Nederlandse Arbeidsfront, naar voorbeeld van de Duitse arbeidsorganisatie. Daarin werden mensen te werk gesteld om bijvoorbeeld verdedigingswerken te bouwen.  Ook zat hij namens de NSB tussen 1937 en 1945 in de Tweede Kamer.

ZIE OOK: VVD: Schaf 'vrije' Dag van de Arbeid af

Woudenberg werd na de oorlog veroordeeld tot 20 jaar celstraf, maar kwam in 1956 vrij en overleed in 1967 in Amsterdam. In 1976 ging de NVV samen met de NKV op in de FNV. 

Bron: RTL Nieuws