Criminelen slagen er nog maar zelden in om mensen online geld af te troggelen. We zijn beter geworden in het spotten van phishingmails en mede daardoor kwam de schade door fraude met internetbankieren in de eerste helft van dit jaar uit op een luttele 148.000 euro.
En dat is een historisch laag niveau, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland (NVB). De tweede helft van vorig jaar bedroeg de schade namelijk nog 814.000 euro, en in de eerste helft van 2012 kwam die nog uit op 24,7 miljoen.
Gelikte phishingmails
Volgens Bart van Leeuwen, woordvoerder van de NVB, zijn we met zijn allen flink wat bewuster geworden van online gevaren. "Er wordt lang niet meer zo vaak in phishingmails getrapt", zegt hij. "Ze blijven wel een plaag en worden ook steeds gelikter, daar kun je niet zoveel aan doen, maar kennelijk trappen we er niet meer zo vaak in."
Wat ook helpt is dat banken fraude steeds beter kunnen detecteren, zegt hij. Zo worden vreemde transacties sneller opgemerkt. Daarnaast is malware minder effectief, aldus de verenigingen.
Fysieke phishing
Ook de totale schade door fraude in het betalingsverkeer nam flink af, en bedroeg in het eerste halfjaar 4,69 miljoen euro.
Gestolen en verloren betaalpassen zorgen met 1,62 miljoen euro voor de grootste schadepost in de eerste zes maanden van dit jaar. Daarbij wordt ook pas-opstuurfraude gerekend, een soort fysieke phishing waarin mensen via mail, social media, telefoon of sms worden overgehaald om hun pinpas mét pincode op te sturen.
De banken zijn daarom een campagne gestart om iedereen erop attent te maken dat dit geen goed idee is.
Skimming vrijwel verdwenen
Wat ook nauwelijks meer voorkomt is skimming. Dat komt door het inschakelen van geoblocking een aantal jaar geleden, waardoor criminelen niet meer makkelijk in het buitenland geld uit de muur kunnen trekken met gekloonde betaalpassen, aldus Van Leeuwen. Ook de introductie van de EMV-chip heeft eraan bijgedragen dat skimmers, die de magneetstrip kopieerden, minder kansrijk zijn.