Geld en Werk

Economie draait op volle toeren, werkloosheid daalt verder

13 december 2016 07:16 Aangepast: 29 juli 2017 12:30

De Nederlandse economie staat er prima voor. De groei is zowel dit jaar als volgend jaar 2,1 procent, dat is een stuk meer dan een paar maanden geleden nog werd verwacht. De werkloosheid daalt verder, per hoofd van de bevolking is de economie terug op het niveau van voor de crisis.

Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn gepresenteerde decemberraming. De groei zal daarmee in 2017 even sterk zijn als dit jaar. Vorig jaar groeide de economie nog met 2 procent.

Drie maanden geleden werd voor 2016 en 2017 nog een terugval tot 1,7 procent voorspeld.

Terug op niveau van voor de crisis

De robuuste groei zorgt er bovendien voor dat de economie weer even groot is als in 2008, gerekend per hoofd van de bevolking. Ook de werkgelegenheid keert eindelijk weer terug op het niveau van voor de crisis, na de volgens het CPB 'uitzonderlijk lange' herstelperiode.

De werkloosheid daalt volgend jaar verder, maar blijft met 5,3 procent hoger dan voor de dubbele recessie. Twee jaar terug was de werkloosheid nog 6,9 procent en in 2014 zelfs 7,9 procent. In internationaal opzicht is de Nederlandse werkloosheid laag.

Belastingmeevallers

Onlangs bleek al dat de aanhoudende economische groei voor aanzienlijke belastingmeevallers zorgt, waardoor het overheidstekort dit jaar kleiner is dan eerder gedacht.

Het CPB verwacht dat die ontwikkeling doorzet, waardoor de uitgaven en inkomsten van de Staat volgend jaar voor het eerst in negen jaar in evenwicht zijn.

Koopkracht stijgt

De groei wordt volgend jaar aangejaagd door consumenten, die profiteren van de loonsverhogingen van de afgelopen twee jaar. Nederlanders zullen volgend jaar 2,1 procent meer uitgeven, denkt het CPB.

De koopkracht loopt daarbij verder op, hoewel de vooruitgang met 0,7 procent aanzienlijk kleiner is dan de plus van bijna 3 procent die dit jaar werd geboekt.

Ook de investeringen door bedrijven en de export stijgen, terwijl ook de overheid wat meer uitgeeft.

Economische en politieke onzekerheid

Het CPB wijst er ondanks de zonnige prognoses op dat de economische en politieke situatie in de EU onzeker blijft. De gevolgen van de brexit lijken daarbij vooralsnog echter mee te vallen.

Nederland houdt volgend jaar last van de zwakke groei van de wereldhandel, maar weet zijn aandeel op de internationale markt naar verwachting wel te vergroten.

Staatsschuld onder de 60 procent

De staatsschuld neemt verder af en komt volgens de nieuwe ramingen in 2017 voor het eerst sinds 2010 onder het Europees vastgestelde maximum van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore