De aardgaswinning wordt een heel klein beetje teruggeschroefd in Groningen. De NAM mag komend jaar maximaal 27 miljard kuub winnen in plaats van de huidige 30. Bij koude winters mag de winning wel worden opgeschroefd naar 33 miljard kuub, bepaalde de rechter.
Een overschrijding tot maximaal 33 miljard kubieke meter is alleen toegestaan als het gasjaar 2015-2016 een relatief koud jaar blijkt te zijn. Ook mag voorlopig nog steeds geen gas worden gewonnen in en rond Loppersum.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft volgens de rechter een hoger winningsniveau toegestaan dan gemiddeld genomen nodig is. "De minister had beter moeten motiveren waarom hij bij het bepalen van de maximale hoeveelheid is uitgegaan van een relatief koud jaar. Daardoor wordt in minder koude jaren meer gas gewonnen dan noodzakelijk is voor de leveringszekerheid", schrijft de rechtbank in een persbericht.
Protest
Een aantal gemeenten, politieke partijen en particulieren uit Groningen eisten een volledige stop van de gaswinning. Bij een voorlopige uitspraak in april werd die eis nog verworpen. Wel moest de gaskraan in Loppersum per direct dicht.
Minister Kamp besloot dat dit jaar maximaal 30 miljard kuub gas gewonnen mag worden. In 2013 was dat nog 52 miljard kuub. Maar liefst 42 gemeenten en organisaties, waaronder het provinciebestuur en bewoners, vinden dit alsnog te veel en willen dat de kraan helemaal dicht gaat. In totaal kwamen afgelopen jaren 38.000 schademeldingen binnen door de aardbevingen.
Staatskas loopt miljarden mis
De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef eerder dit jaar in een kritisch rapport bij de besluiten over de aardgaswinning dat in het verleden 'stelselmatig de veiligheid van inwoners is genegeerd'.
"De partijen zagen tot begin 2013 het effect van de aardbevingen als beperkt; het was slechts een schaderisico dat vergoed kon worden. Veiligheidsrisico's voor burgers werden niet onderkend", staat in het rapport.
Het kabinet en Centraal Planbureau gaan er in ramingen aan de Kamer nog steeds vanuit dat gasproductie in Groningen vanaf half 2015 stijgt, blijkt uit stukken die naar de Kamer zijn gestuurd. Vorige maand zei minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wel dat de Nederlandse schatkist dit jaar ten minste 1,5 tot 2 miljard euro misloopt.