Geld en Werk

Technologie uit Groningen ontdooit Chinese HSL-treinen

19 mei 2015 16:40 Aangepast: 06 september 2015 16:19
Beeld © Mark Climate Technology

Het Groningse bedrijf Mark Climate Technology heeft veertig heteluchtverwarmers geleverd aan China Railways. Hiermee worden HSL-treinen snel ontdaan van sneeuw- en ijsklompen die de treinen blokkeren in wintertijd.

In de winter is ijsvorming op treinen een groot probleem in het koude noorden van China. “Wielkasten raken in de winter vol stuifsneeuw, dat verandert in ijs. De wielen kunnen dan niet meer voldoende veren, waardoor een trein langzamer moet rijden", legt Jan Koop de Boer, directeur van Mark Climate Technology, uit. Daarnaast zorgen de ijsklompen voor schade aan treinen, en storingen en ongelukken als de klompen loskomen van de trein.

Van 5 uur naar 48 minuten

Voorheen werden de treinen ijsvrij gemaakt met de hand en met branders, maar dat kostte zo'n vijf uur per trein. Met de technologie van het Groningse bedrijf wordt dat teruggebracht tot gemiddeld 48 minuten. De heteluchtverwarmers zijn geplaatst in de 500 meter lange hangar van de hogesnelheidslijn. “Als de trein de hangar binnenrijdt, is die al verwarmt tot twintig graden. Vervolgens wordt daar warme lucht van 55 à 60 graden in de wielkasten geblazen.”

NS

Vooralsnog is China Railways de enige afnemer van deze technologie, al zegt Koop de Boer desgevraagd dat er ook gesprekken komen met NS. In Nederland levert Mark Climate Technology voornamelijk aan installateurs; in het buitenland ook aan groothandels en eindklanten als Renault en Total. Het bedrijf telt 200 medewerkers en had afgelopen jaar een omzet van 28 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore