Economie

5000 banen weg bij Belastingdienst

19 mei 2015 16:41 Aangepast: 06 september 2015 16:19

De Belastingdienst gaat grondig reorganiseren: 5000 banen worden geschrapt. Ook in de top wordt flink gesneden, bevestigt het ministerie van Financiën. Van de 14-koppige directie blijven er vijf over. Topman Peter Veld maakt naar verwachting deze week zijn vertrek bekend.

De Belastingdienst ligt al jaren onder vuur om de problemen met de computersystemen. Er zou een nieuw systeem komen, maar in plaats daarvan komt er nu een overkoepelend systeem. Daar is het afgelopen jaar in het geheim aan gewerkt, bestaande systemen worden daarmee aan elkaar gekoppeld. Daardoor kunnen gegevens uit de systemen van de dienst beter gecombineerd worden. Op die manier zou de dienst een beter beeld krijgen van iedere belastingplichtige en wordt fraude sneller opgespoord.

ZIE OOK: Uitspraak Bulgarenfraude: hoe zat het ook alweer?

De controles worden slimmer: de computer maakt een selectie op basis van 400 risicoprofielen en haalt zo de gevallen naar boven waarbij de kans op fouten of fraude het grootst is. Er is al proefgedraaid met deze manier van controleren en inspecteurs spoorden veel meer fraudes op. Voor deze manier van werken zijn 1500 hoogopgeleide nieuwe krachten nodig. 

Bij de Belastingdienst werken ruim 28.000 mensen. Door de nieuwe manier van controleren is er voor zo'n 5000 mensen geen plaats meer, daarvoor wordt de komende 3 tot 5 jaar een andere baan gevonden binnen de overheid. Het gaat vooral om laagopgeleide werknemers, zoals datatypisten. 

Efficiënter
De computersystemen zijn nu niet gekoppeld. Wie de loonbelasting doet, kan nu niet automatisch zien welke toeslagen worden uitgekeerd. Met het nieuwe systeem kan dat wel. Met één druk op de knop kan in de nabije toekomst bijvoorbeeld worden ontdekt dat er 60 keer huurtoeslag op één adres is aangevraagd. Nu moet de inspecteur nog handmatig de bestanden koppelen. 

Een ander fraudeverhaal dat makkelijker ontdekt kan worden: iemand die opgeeft zonder inkomen te zitten, terwijl hij een dure BMW blijkt te rijden.

`