Geld en Werk

Belang in Telegraaf Media Groep naar John de Mol

17 januari 2017 12:07 Aangepast: 29 juli 2017 04:30
Beeld © ANP

Dasym, voorheen de investeringsmaatschappij van John de Mol, heeft het grootste deel van haar belang in Telegraaf Media Groep (TMG) doorgeschoven naar de mediatycoon. Met deze broekzak-vestzaktransactie lijkt De Mol zich makkelijker te kunnen verzetten tegen de voorgenomen overname van TMG door de Belgische uitgever Mediahuis.

Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat Dasym zijn belang van ruim 20 procent in het beursgenoteerde TMG maandag terugbracht naar nul.

Eveneens op maandag meldde John de Mol dat hij ruim 8,5 miljoen aandelen TMG bezit, ofwel een belang van ruim 18,4 procent. Niet eerder meldde de mediatycoon een rechtstreeks aandelenbezit in de krantenuitgever. Verzekeraar Delta Lloyd meldde gelijktijdig dat haar belang is verhoogd, van 7,1 procent naar 11,2 procent.

Dasym vroeger van De Mol en Delta Lloyd

Dasym is in 2000 onder de naam Talpa Capital opgericht als investeringsfonds van John de Mol, onder leiding van Frank Botman. In 2006 werd de investeerder omgedoopt tot Cyrte Investments. Een jaar later nam verzekeraar Delta Lloyd een belang in het bedrijf.

In 2013 werd Cyrte weer losgekoppeld van Delta Lloyd, en ging het zelfstandig verder als Dasym. Naar verluidt beheert de investeerder nog steeds een groot deel van de belangen van John de Mol. De Gooise investeringsmaatschappij werkt echter ook voor andere vermogende particulieren.

Overnamepoging TMG

Vorige maand maakte de Belgische uitgever Mediahuis bekend TMG van de beurs te willen halen, samen met de Nederlandse familie Van Puijenbroek. Die familie is al decennialang grootaandeelhouder in de uitgever van De Telegraaf. Vorige week meldde Mediahuis dat aandeelhouders Jan Zeeman en Delta Lloyd hun aandelen ter overname hebben aangeboden. Daarmee hebben de beoogde kopers al uitzicht op een belang van 55 procent.

Investeringsmaatschappij Dasym verzet zich echter tegen de voorgenomen overname. Gezien de hierboven geschetste geschiedenis van Dasym, die in het verleden dus ook deels in handen was van Delta Lloyd, lijkt het erop dat de verzekeraar ook deels nog een indirect belang in TMG via Dasym bezat.

Keiharde oppositie

Dat zou het Dasym lastig hebben gemaakt om keihard oppositie te voeren tegen de overname van TMG door Mediahuis. Indirect aandeelhouder Delta Lloyd is daar immers een voorstander van.

Dat zou verklaren waarom Dasym haar belang naar nul heeft afgebouwd, terwijl John de Mol zich als nieuwe directe aandeelhouder meldde en Delta Lloyd zijn belang verhoogde. Daarmee zouden de belangen zijn ontvlecht, en kunnen Dasym en John de Mol zich vrijelijk verzetten tegen de overnamepoging.

Dasym will geen commentaar geven. De woordvoerster van De Mol reageerde nog niet op een verzoek om een toelichting. Delta Lloyd doet "geen mededelingen over aandelenposities."

Volgens bronnen, die anoniem willen blijven, zou de ontvlechting van de belangen overigens al vóór de Belgische overnameplannen zijn afgesproken.

Samenwerking TMG en De Mol

Pikant is, dat John de Mols mediabedrijf Talpa en TMG begin vorig jaar aankondigden nauw te gaan samenwerken op de radio- en televisiemarkt. Radiozenders van beide ondernemingen werden ondergebracht in een joint venture, waarin Talpa een belang van 77 procent kreeg.

Het plan om TMG te laten deelnemen in De Mols belang in televisiebedrijf SBS Broadcasting werd later geschrapt. Wel assisteert Talpa de krantenuitgever met het maken van internettelevisie.

Als De Mol als gevolg van de overname door Mediahuis zijn belang in TMG kwijtraakt, verliest hij een belangrijk deel van zijn invloed op zijn nieuwe radio- en televisiepartner.

Belang De Mol 45 miljoen waard

Mediahuis wil 5,25 euro per aandeel voor TMG betalen. Daarmee wordt het hele bedrijf gewaardeerd op 243 miljoen euro. Tegen dat bod is het belang van John de Mol 45 miljoen euro waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van