Geld en Werk

Studenten gaan voor 'The American Dream': huis gekocht van maand studiebeurs

20 april 2017 09:00 Aangepast: 20 april 2017 09:31
Vlrn: Bob Hendrikx, Dominik Lukkes en Ronen Dan

Eén maand studiefinanciering. Daarmee hebben de Delftse studenten Bob, Ronen en Dominik een huis van 350 m2 gekocht in Detroit. Niet voor de lol, maar mét een missie: "Het moet een voorbeeldhuis worden."

Menig student uit Amsterdam, Utrecht of Leiden zal met jaloerse ogen naar de actie van Delftse studenten Bob Hendrikx, Ronen Dan en Dominik Lukkes kijken. De drie studenten Bouwkunde en Architectuur hebben voor precies 1000 dollar een gigantische woning gekocht in de Amerikaanse stad Detroit.

"We hebben onze studiefinanciering van een maand ingelegd en toen konden we het pand kopen", vertelt Bob Hendrikx telefonisch vanuit de VS. Met het huis hebben ze grootse plannen.

Gefascineerd

Hoe ze in Detroit verzeild zijn geraakt? Daarvoor moeten we twee jaar terug. Bob en zijn vrienden zijn al jaren gefascineerd door de Amerikaanse stad. "Door de crisis in de auto-industrie en de rassenrellen in de jaren zestig hebben de inwoners Detroit massaal verlaten. De crisis heeft in deze stad keihard toegeslagen. Hele wijken staan leeg. Detroit is een spookstad geworden."

En dat wilden ze graag met eigen ogen zien. Daarom vertrokken ze in de zomer van 2015 naar de VS. Bedoeling was voor een week. Maar Bob en zijn vrienden voelden meteen al: hier moesten ze langer blijven. Want ondanks alle ellende, zagen ze een stad vol kansen.

"We houden ons bezig met duurzame technieken. Die zijn in Nederland ontzettend duur en door alle regels zijn initiatieven lastig te realiseren. Frustrerend. Dat is in Detroit anders. Het is hier betaalbaar en er zijn weinig regels. Initiatieven en nieuwe ideeën om de stad te helpen worden van harte ondersteund. Dat biedt enorm veel kansen."

Verhaal gaat verder onder foto

Thumbnail
Het huis dat door de vrienden is gekocht.

Stichting voor duurzame bouwtechnieken

Dus zetten Bob en zijn vrienden The Motown Movement op: een stichting die duurzame bouwtechnieken stimuleert. "We willen met de stichting huizen ombouwen tot mooie, duurzame gebouwen." Het eerste huis is dus nu gekocht. Mooi is het nog niet. "Ooit woonde hier een gezin. Vanwege de crisis moest het het huis verlaten. Toen we het pand voor de eerste keer zagen, hingen de foto's nog aan de muur, de drankflessen lagen nog op de grond."

Het huis stond jaren leeg en raakte in verval.  "We gaan de woning duurzaam verbouwen. Zonnepanelen, een groen dak, een windmolen in de tuin en duurzame isolatie", vertelt Bob. En daarna willen de studenten meer huizen in de wijk gaan opkopen en verbouwen. 

Flink cashen?

Dat wordt flink cashen. Bob: "Heel eerlijk: in het begin wilden we vooral geld verdienen. Maar dat zien we nu anders: onze missie is om op een duurzame manier huizen te (ver)bouwen met oog voor het milieu.  We willen duurzaam bouwen toegankelijk maken voor iedereen. Strijden tegen klimaatverandering en voor  duurzaamheid."

Hoe ze aan het geld komen? Via crowfunding: we hebben al 50.000 euro bij elkaar verzameld. De staat Michigan vult het budget aan met een ton. "De komende tijd gaan we verder met het zoeken naar financierders."

Het is de bedoeling dat in het huis straks een gezin komt te wonen. Maar er komen ook organisaties in die zich bezighouden met duurzame bouwtechnieken. "Het wordt dus ook een soort kantoor voor onze bedrijfje."

Toekomst

Het drietal is ook de Amerikaanse pers niet ontgaan. 'The three Dutchmen' hebben al op de voorpagina van de Detroit Newspaper gestaan. "Supercool natuurlijk. We zijn al beroemd hier", lacht Bob.

Hoe lang ze in Amerika willen blijven? "Deze zomer gaan we terug naar Nederland." Maar stilzitten gaan ze niet. "We willen binnen de TU Delft een soort dreamteam opstellen. Plan is om nieuwe buurten in Detroit te gaan ontwikkelen op een duurzame manier. We willen de American Dream gaan najagen."

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore