Economie

Ondergang V&D en Imtech leidt tot duurdere faillissementen

15 januari 2016 06:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

In 2015 nam het aantal faillissementen met 22 procent af, maar de bedrijven die ten onder ging waren wel groter: zoals V&D, Macintosh, Miss Etam en Imtech.

Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius. Het bedrijf moest ongeveer evenveel schade-uitkeringen betalen als een jaar eerder.

Desgevraagd zegt Tom Kaars Sijpesteijn, directeur van Atradius Nederland, dat vooral leveranciers van grote bedrijven last hebben van de faillissementen. Er is volgens hem sprake van meer onzekerheid, omdat leveranciers afhankelijk zijn van veel grotere bedrijven. ''Als zij te maken krijgen met langere betalingstermijnen dan voor hen bedrijfseconomisch haalbaar is, of als bedrijven failliet gaan, dan blijft de leverancier met de brokken zitten.''

'2016 nog moeilijk voor detailhandel en bouw'
Het aantal faillissementen is wel gedaald, maar ligt nog altijd eenderde boven het niveau van vóór de crisis (circa 5.900 in 2015 versus 4.563 in 2007). Atradius denkt dat er in 2016 15 procent minder faillissementen zullen zijn. Ook dit jaar zal het aantal dus nog boven dat van 2007 liggen. Voor de detailhandel, bouw en metaalsector ziet het er volgens Atradius minder goed uit. Die sectoren zullen nog onder druk blijven staan.

Vorige week bleek al dat het aantal faillissementen in Nederland vorig jaar is afgenomen. In Friesland en Groningen waren er 35 procent minder faillissementen, in Utrecht was de daling slechts 6 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore