Economie

EU-plan van de baan: bellen in buitenland blijft duur

24 mei 2015 17:54 Aangepast: 06 september 2015 16:20

Bellen, sms'en en internetten in het buitenland blijft peperduur. De tarieven zouden aan het eind van dit jaar gelijk worden getrokken binnen de Europese Unie, maar die nieuwe regels worden waarschijnlijk toch niet ingevoerd.

Toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) kwam in 2013 met een voorstel om de extra kosten voor 'roaming' af te schaffen in Europa. Telecombedrijven rekenen buitenlandse klanten die gebruik maken van hun netwerk tijdens hun vakantie extra kosten voor bellen, sms'en en het gebruik van data voor internet. 

ZIE OOK: 'Bellen en internetten in het buitenland mag meer kosten'

Maar de Europese ministers die moeten instemmen met haar voorstel zijn gezwicht voor de druk van telecombedrijven. Vooral in de zuidelijke landen verdienen die bedrijven fors aan toeristen die met de mobiele telefoon contact houden met het thuisfront in hun vakantie. 

In plaats van het afschaffen van de roamingkosten sturen de EU-lidstaten nu aan op jaarlijks 40 minuten bellen, 40 sms'jes versturen en 80 mb internetten voor dezelfde prijs als thuis, blijkt uit een uitgelekt EU-document dat in handen is van RTL Nieuws.

"Al die mooie ambitieuze plannen van Eurocommissaris Kroes lijken te worden ingewisseld voor wat kleine fooitjes. De EU-ministers maken zich harder voor de belangen van de telecomindustrie dan die van de consumenten", zegt een teleurgestelde Sandra de Jong van de Consumentenbond. 

Bekijk de reportage van economieverslaggever Bart Reijnen: 

`