Tonnen voor doofpotaffaires

Demmink kost Staat meer dan aan Kamer werd gemeld

25 mei 2015 11:40 Aangepast: 06 september 2015 16:20
Demminks advocaat Harro Knijff in de rechtszaal voor een civiele procedure over een Amerikaanse documentaire waarin Demmink wordt beschuldigd van kindermisbruik. Beeld © ANP

De van kindermisbruik beschuldigde voormalig topambtenaar Joris Demmink heeft de overheid op hogere advocaatkosten gejaagd dan tot dusver aan de Tweede Kamer is gemeld. In plaats van 113 duizend euro was de Staat 144 duizend euro kwijt, 31 duizend euro meer.

Dit blijkt uit opgaves van het ministerie van Veiligheid en Justitie na een informatieverzoek van RTL Nieuws. RTL vroeg eerder dit jaar de kosten op die de landsadvocaat in rekening brengt. Een deel van deze kosten is gemaakt vanwege Demmink.

ZIE OOK: Aangifte tegen minister Opstelten in zaak-Demmink

Joris Demmink was van 2002 tot 2012 de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij werd herhaaldelijk beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Deze beschuldigingen werden onderzocht, maar leverden geen gronden op voor strafrechtelijke vervolging. Momenteel loopt nog een strafrechtelijk onderzoek, na een zogenoemde artikel 12-procedure bij het Hof van Den Bosch.

Met enige regelmaat stelden Kamerleden vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie over de kosten van juridische bijstand van Demmink, wie dat betaalde en de tijd die ambtenaren aan kwesties rondom Demmink kwijt waren. Zo wilden VVD-ers Van der Steur en Moors in januari 2014 weten "welke afspraken er zijn gemaakt over de vergoeding van advocaatkosten' van Demmink "tijdens en na beëindiging van zijn dienstverband". 

Kamerleden Bontes en Van Klaveren informeerden een jaar later naar "de totale kosten die de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt voor de heer Demmink, zoals advocaatkosten" in "de affaire Demmink." Toenmalig minister Ivo Opstelten antwoordde toen dat "de afgelopen jaren een drietal juridische procedures" liepen en dat "de totale kosten van rechtsbijstand die in de afgelopen vijf jaar zijn vergoed" 112.957 euro bedroegen.
 
Maar de kosten die het ministerie vergoedde zijn niet de kosten die het ministerie maakte, blijkt nu. Want het ministerie schakelde ook de landsadvocaat in. Die scheef rekeningen in 2012, 2013 en 2014, voor een totaalbedrag van 31.121 euro. Toch wil een woordvoerder van het ministerie niet weten van het achterhouden van kosten voor de Kamer.

"In het geval van de landsavocaat gaat het om juridische bijstand die is verleend aan het departement en niet voor of ten behoeve van de heer Demmink. Dat de vraag van de Kamer alleen op vergoede kosten van de advocaten van de heer Demmink ziet is niet onlogisch, omdat de Kamer al vaker had gevraagd naar juist de vergoeding van die kosten en het stopzetten daarvan."

In januari 2014 beloofde Opstelten de Kamer wel "de betaalde advocaatkosten terug te vorderen indien betrokkene veroordeeld wordt". Sinds het hof van Den Bosch opdracht gaf tot strafrechtelijk onderzoek zijn de kosten voor strafrechtadvocaten voor Demminks eigen rekening. Kosten als gevolg van civiele procedures kan Demmink nog wel declareren.

ZIE OOK: Overheid besteedt tonnen aan doofpotten
ZIE OOK: Teeven betaalde ton voor hinderen verlof Van der G.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore