Tonnen voor doofpotaffaires

'Kamer onjuist geïnformeerd in affaire Demmink'

25 mei 2015 16:06 Aangepast: 06 september 2015 16:20
Louis Bontes van Groep Bontes-Van Klaveren. Beeld © ANP

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Kamer onjuist geïnformeerd over de kosten die de overheid maakt inzake de van kindermisbruik beschuldigde voormalig topambtenaar Joris Demmink. Dat stelt kamerlid Louis Bontes desgevraagd.

Bontes vroeg begin 2015 naar "de totale kosten die de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt voor de heer Demmink, zoals advocaatkosten", maar bij de beantwoording van die vraag bleven de kosten die de overheid zelf maakt door het inschakelen van de landsadvocaat buiten beschouwing.

ZIE OOK: Demmink kost Staat meer dan aan Kamer werd gemeld

"Opstelten heeft mij onjuist geïnformeerd", zegt Bontes (Groep Bontes-Van Klaveren) tegen RTL Nieuws. "Mijn Kamervraag was duidelijk: wat zijn de totale kosten die voor Demmink zijn gemaakt? Maar nu blijkt het weer meer te zijn."

De kosten van de landsadvocaat waren in 2012, 2013 en 2014 ongeveer 31 duizend. In de antwoorden aan Bontes meldde Veiligheid en Justitie voor 113 duizend euro aan kosten over een periode van vijf jaar. Maar in tabellen worden slechts facturen genoemd uit de jaren 2013 en 2014.

In eerdere Kamerstukken worden ook kosten genoemd. Zo zijn er rekeningen van de gerenommeerde kantoren Wladimiroff en de Brauw Blackstone Westbroek uit de jaren 2004, 2007, 2008 en 2009, voor nog eens een bedrag van ruim 28 duizend euro. Deze werden in de Kamerbrief van januari niet genoemd. Wie ook deze kosten meerekent, komt tot de conclusie dat de overheid sinds 2004 zeker 172 duizend euro kwijt was aan kosten die verband hielden en houden met Demmink.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat de kosten voor de landsadvocaat niet gezien moeten worden als kosten die door Demmink gemaakt en gedeclareerd zijn. Maar Bontes spreekt in dat verband van een 'dwaalsluier'. "Dit is een onzinreactie. Het was gewoon geen antwoord op mijn vraag. Het geeft het gevoel van een doofpot. Ik ben geen complotdenker, dus ik zeg niet dat het een doofpot is. Maar dit voelt niet goed."

Louis Bontes heeft vandaag opnieuw Kamervragen gesteld, die zijn in te zien op Twitter

 

RTL Nieuws
`