Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Studeren aan deze universiteiten levert je het meeste salaris op

Beeld © ANP

Waar kun je het beste studeren in Europa om een goed salaris te verdienen? Onderzoeksbureau Emolument nam de inkomens van Europese afgestudeerden met een paar jaar werkervaring onder de loep. Goed nieuws: voor een mooi salarisstrookje hoef je het land niet uit...

Emolument, dat salarissen in kaart brengt, vroeg ruim 5000 Europese afgestudeerden naar hun inkomen. Gekeken naar het salaris van mensen met vijf tot tien jaar werkervaring, levert dat een interessante top 30 op.  

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in Zwitserland studeren levert je het meest op. De vier instituten die je belonen met het hoogste salaris, staan allemaal in Zwitsersland. Niet geheel toevallig, aangezien de kosten om er te leven in het land hoog liggen (zo'n 40 procent hoger dan hier) en veel studenten er blijven werken na hun studie.

Aan de best betaalde universiteit van Europa, de Zwitserse University of St.Gallen, verdien je als afgestudeerde jaarlijks gemiddeld 185.000 euro. 

Tilburg en Rotterdam

Maar je hoeft niet per se in Zwitserland te studeren om binnen te lopen. Je doet het ook goed met een papiertje uit Groot-Brittannië (hoewel je daar na de brexit-uitkomst je twijfels bij kunt hebben), Frankrijk en... Nederland.

Als je vijf tot tien jaar werkt, heb je het mooiste salaris met een studie aan de Tilburg University (mediaan = 82.000 euro), Rotterdam School of Management (76.000 euro) en Erasmus Universiteit (75.000 euro). Minder fortuun ben je met een studie aan de Hogeschool van Amsterdam (47.000 euro) en Universiteit van Maastricht (52.000 euro). 

Studie maakt veel verschil

De verschillen tussen studies zijn wel groot. Zo is het gunstig om in Tilburg Financial Services te studeren, en minder om Finance Control & Strategy te doen. In Maastricht kom je er dan weer relatief goed vanaf met een studie Sales & Business Development.

In de volledige lijst van universiteiten kun je de twaalf grootste Nederlandse universiteiten opzoeken, en de salarissen die horen bij de verschillende soorten diploma's die je er kunt halen.

Technische of economische studie levert meeste op

Wat verder opvalt, is de soort studies die het goed doen. Dat zijn voornamelijk technische en economische studies.

Zo biedt de 'winnende' Universiteit van St. Gallen bijna alleen maar businessstudies aan, zoals accountancy, business management en economie. Verder prijken onder andere de Londen School of Economics, London Business School, ESLSCA Business School en Tanaka Business School op de lijst.

Voor een goed betalende technische opleiding kun je onder andere kiezen voor de Franse Ecole des Ponts ParisTech en Ecole Polytechnique.

Meer op rtlz.nl: