Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dit moet je studeren voor de banen van de toekomst

BioPartner, een centrum voor startende ondernemingen op het gebied van biotechnologie Beeld © ANP

Eén op de zes studenten zal in de toekomst een baan krijgen die nu nog helemaal niet bestaat. Dat klinkt vaag, maar je kunt je er prima nu al op voorbereiden.

Microsoft inventariseerde welke vijf banen het helemaal gaan worden. En wij zochten voor je uit welke opleiding je daarvoor nodig hebt. 

1. Ontwerper van Virtual Reality omgevingen

Volgend jaar worden er naar verwachting meer dan 12 miljoen VR-brillen verkocht en de jaren daarna zal deze markt alleen maar meer geld waard worden, denkt marktonderzoeksbureau Superdata. De mogelijkheden voor Virtual Reality zijn eindeloos: de technologie is bruikbaar in de gezondheidszorg, technologie en het onderwijs. Over een paar jaar gebruiken we de brillen net zo vaak als onze smartphone, denkt Microsoft.

Om al deze nieuwe computerwerelden te ontwerpen is mankracht nodig. "Ze worden de supersterren van de industrie", denken de schrijvers van het rapport. Als zij hun werk goed doen, dan kunnen we voortaan in één seconde naar een vergaderruimte reizen in het buitenland, hoeven we niet meer voor een bezoekje naar de huisarts en wordt het in elkaar zetten van een Ikea-kast een stuk gemakkelijker. 

Verschillende universiteiten bieden daarom vanaf dit jaar speciale studierichtingen aan, zoals de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente en de Deakin universiteit in Australië. Een opleiding in Louisiana laat studenten zich specialiseren in onder andere het ontwerpen van 3D-modellen voor de bril om te gebruiken in de olie- gas- en treinindustrie.

2. Mensen die gespecialiseerd zijn in ethiek en technologie

Ook al voelt het nog wat futuristisch, toch moeten we er binnenkort écht aan geloven: robots in ons huis. Binnen vijf jaar is de markt zo'n 153 miljard dollar waard en dat bedrag zal de jaren daarna ongelofelijk hard doorstijgen, zegt de Bank of America. Nooit meer hoeven strijken, afwassen of aan je medicijnen hoeven denken klinkt erg prettig. "Maar het wakkert ook onze grootste angsten aan dat robots de maatschappij overnemen, net als in The Matrix en The Terminator", schrijft het bedrijf in het rapport.

Microsoft ondervond dit probleem begin dit jaar zelf met twitterbot Tay. Het twitteraccount, dat werkte met zelflerende software, deed allerlei racistische uitspraken en begon bijvoorbeeld Hitler te vereren. Maar het kan nog veel erger: roboticus Alexander Reben ontwierp een robot die bewust kan kiezen om iemand pijn te doen, of niet. "Ik heb bewezen dat kwaadaardige robots kunnen bestaan", zegt hij daarover in het rapport. "We hebben daarom mensen nodig om te voorkomen dat de technologie oncontroleerbaar wordt."

Daarvoor hebben we een soort 'leraren' nodig die bepalen wat een robot wél en niet mag doen. De studie Science and Technology richt zich op dit vakgebied en is te volgen aan universiteiten als Brown en HarvardMaastricht en Twente.

3. Slimme social media-experts

Verwacht wordt dat alleen Instagram over vier jaar 26,9 miljoen gebruikers heeft, bijna het dubbele van Twitter. En dan hebben we het nog niet over de nieuwe social media-kanalen die in de tussentijd op zullen doemen. Adverteerders willen al deze gebruikers dolgraag bereiken en hebben daar veel mensen voor nodig. 

Designers, analisten en illustratoren met een technische achtergrond zijn daarom hard nodig. De universiteit Utrecht biedt daar nu al een master in aan.

De huidige generatie studenten moet in staat zijn om de brug tussen de media en het publiek te slaan met eenvoudige, indrukwekkende beelden. Ook virtual reality zal daarbij een rol gaan spelen, denkt Microsoft. "Hun vaardigheden stellen ze in staat om hele nieuwe werelden te bouwen en de wereld van Generatie Z te verruimen."

4. Freelance biohackers

De meeste mensen weten nu nog niet wat een biohacker doet, maar dat zal in de toekomst veranderen. Zij proberen bepaalde grondstoffen, zoals menselijk DNA, brandstoffen of schimmels te verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld depressies, autisme en Alzheimer behandeld worden. In de toekomst worden we dus allemaal supermensen.

"In de toekomst kunnen we alles oplossen met deze techniek: van oog- tot leverproblemen. Over 20 jaar zal een biohacker zelfs een eenhoorn kunnen creëren door middel van het manipuleren van genen", schrijft de multinational in het rapport.

Er zijn talloze laboratoria bezig met biotechnologie, bijvoorbeeld het Amerikaanse Genspace Biohacking Lab, dat zich bezighoudt met bovenstaande onderwerpen. In de Amsterdamse Waag Society is het mogelijk om cursussen te volgen om te leren hoe je zelf biomaterialen ontwerpt, zoals bijvoorbeeld nieuwe brandstoffen. 

5. Internet of Things experts

In 2025 zijn al onze apparaten op elkaar aangesloten: de koelkast geeft een seintje aan de supermarkt als de melk bijna op is, zodat deze automatisch bezorgd wordt. De airconditioning gaat automatisch aan als je de straat in komt rijden en het koffiezetautomaat begint dan ook meteen te pruttelen. Er zijn echter wel mensen nodig die al deze technologieën ontwikkelen.

Zij zijn hard nodig, want geschat wordt dat de Internet of Things-markt in 2020 1,7 biljoen dollar waard is. Tegen die tijd zullen er in dit vakgebied alleen al in Engeland zo'n 182.000 nieuwe banen zijn, schrijft Centre for Economics and Business Research. MIT bood daarom in april een zes weekse cursus in het vakgebied aan. Ook KPN biedt onder de naam 'IOT academy' cursussen aan.