Geld en Werk

UWV verliest en moet zwangere zelfstandigen alsnog verlof betalen

27 juli 2017 12:33 Aangepast: 08 maart 2018 12:09
Beeld © Getty Images

Alle zelfstandig ondernemers die tussen 2005 en 2008 een kind kregen, hebben met terugwerkende kracht recht op compensatie voor hun zwangerschapsverlof. Het UWV heeft ten onrechte geweigerd hen te betalen.

Drie vrouwen die als zelfstandige werkten en in 2005 moesten bevallen van een kind, voerden al jaren een proces tegen het UWV. Lange tijd leek dat tot niets te leiden, tot de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag met een tussenuitspraak kwam: het UWV en de Staat moeten betalen.

Tot 2004 hadden zwangere zelfstandigen in Nederland recht op een zwangerschapsregeling (de WAZ). Het vervallen van die regeling leidde tot veel kritiek, en in 2008 werd opnieuw een vorm van compensatie in het leven geroepen: de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZAZ). Die gold echter niet met terugwerkende kracht. 

Elke werkende zwangere heeft recht op compensatie

En dat is volgens de Centrale Raad van Beroep in strijd met het VN-vrouwenverdrag. "Uit het VN-Vrouwenverdrag volgt dat iedere vrouw die - al dan niet in loondienst - arbeid verricht, recht heeft op enige vorm van bevallingsverlof", schrijft de raad in haar vonnis.

"Door de afschaffing in 2004 van de toen bestaande regeling voor zwangere zelfstandigen zonder hun in een andere vorm een vergoeding te bieden, heeft Nederland zich niet gehouden aan zijn verplichting.''

Eerder had ook de rechtbank Midden-Nederland al geoordeeld dat zzp'ers gewoon recht hadden op een uitkering. Het UWV was daartegen in beroep gegaan. 

UWV moet compenseren

Volgens FNV Zelfstandigen kunnen ongeveer 17.000 vrouwen die tussen 2005 en 2008 een kind kregen met terugwerkende kracht beroep doen op een uitkering. "De weg ligt open voor alle zelfstandige vrouwen die in deze periode bevallen zijn om straks alsnog bij het UWV een uitkering aan te vragen", stelt Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. 

Het UWV en de Staat hebben van de CRvB 16 weken gekregen om uit te zoeken hoe die 17.000 vrouwen gecompenseerd gaan worden. Daarna beoordeelt de Raad de zaak opnieuw en komt met een einduitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van