Geld en Werk

Vereniging Wereldwinkels wankelt door opdrogende inkomsten

18 juli 2017 17:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVvW) kampt met ernstige liquiditeitsproblemen. Dat bevestigt de organisatie tegen RTL Z. De problemen zijn deels ontstaan door het wegvallen van subsidies en lagere bijdragen van de aangesloten winkels.

Zondag werd bekend dat de gelieerde stichting die de cadeaubonnen voor de vereniging verzorgt, uitstel van betaling heeft gekregen. Omdat deze stichting zelfstandig is, heeft dat geen directe financiële gevolgen voor de vereniging. Wel kunnen aangesloten winkels in de problemen komen omdat zij hun ingenomen cadeaubonnen niet kunnen verzilveren.

Teruglopende winkelafdrachten

De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels heeft twaalf voltijdswerknemers in Culemborg. Zij ondersteunen 185 aangesloten Wereldwinkels met onder meer marketing, kassasystemen en controles op Fair Trade-importeurs. Voor haar inkomsten is de vereniging afhankelijk van subsidies en de 'contributie' van aangesloten winkels.

Die laatste betalingen vallen tegen omdat veel aangesloten winkels problemen hebben. Vrijwilligers zijn moeilijker te vinden en de omzetten lopen terug. Als gevolg daarvan sluiten veel winkels en dragen de resterende winkels minder af. Hun contributie is namelijk gebaseerd op de eigen omzet. "Zoals veel retailformules gaan ook de Wereldwinkels op dit moment door een zware periode. De crisis heeft impact gehad", aldus de vereniging in een statement.

Wegvallende subsidies

Ook zag de vereniging de afgelopen jaren subsidies wegvallen, vult secretaris-bestuurder Simon Zuidema aan. "De LVvW werd voor een belangrijk deel gefinancierd met subsidies ter promotie van de Fair Trade. Maar die subsidies zijn uitgedroogd. De oude situatie komt nooit meer terug. We zullen een omslag moeten maken." Volgens Zuidema moet worden gedacht aan andere manieren om geld te verdienen en samenwerkingsverbanden.

Ten slotte verloor de vereniging in 2013 tientallen leden en hun contributies, als gevolg van een conflict over de nieuwe aanpak van de overkoepelende organisatie.

Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat de dalende inkomsten ertoe leidde dat de LVvW in 2015 verlies draaide, en het eigen vermogen bijna zag halveren. Het vermogen was daarmee nog geen 20 procent van de norm die de organisatie zelf hanteert. De jaarrekening over 2016 is nog niet openbaar.

'Onvoldoende dekking'

De LVvW erkent dat de situatie ernstig is. "De Landelijke Vereniging heeft geen schulden, maar heeft door een tekort aan inkomsten op dit moment onvoldoende dekking voor alle activiteiten. Samen met de leden werkt het bestuur nu aan een liquiditeitsplan om dit jaar door te komen, waarna we weer kunnen bouwen aan onze toekomst."

Volgens de organisatie is de situatie niet uitzichtloos. "Er is zeker ruimte voor een formule waar eerlijke producten met een authentiek verhaal te verkrijgen zijn."

Bij de LVvW zijn 185 Wereldwinkels aangesloten. Zo’n 65 Wereldwinkels, veelal vestigingen die zich na het conflict in 2013 afsplitsten, hebben nu hun eigen Stichting Wereldwinkels Nederland. Nog enkele tientallen winkels zijn volledig zelfstandig.

Heeft de Wereldwinkel nog toekomst? Kijk:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore