Miss Etam maakt doorstart

Alle winkels Etam blijven nog open

29 mei 2015 15:11 Aangepast: 06 september 2015 17:07

Alle winkels van de Etam Groep blijven voorlopig nog open. Dat hebben de nieuwe eigenaren van de failliet verklaard winkelketen zojuist bekendgemaakt.

Roman & Stern Management, dat de failliete boedel kocht van de curatoren van Etam, onderhandelt momenteel met de verhuurders over lagere huren. Het resultaat daarvan bepaalt hoeveel winkels er open kunnen blijven. Omdat er nog geen akkoord is met alle verhuurders, hebben Roman & Stern besloten alle winkels voorlopig open te houden.

Na het faillissement in april was al direct besloten de winkels op te houden, om zo een doorstart makkelijker te maken. De loongarantieregeling die hiervoor was afgesproken liep tot eind deze maand. Die wordt nu dus verlengd door Roman & Stern. Als dank voor de inzet de afgelopen weken krijgt het personeel een eenmalig extraatje.

Hoofdkantoor en Promiss
Roman & Stern hebben al wel besloten dat het hoofdkantoor van Miss Etam wordt afgeslankt tot 125 medewerkers. Na de laatste reorganisatie begin dit jaar werkten hier nog 200 mensen. Vooral van hogere managers wordt afscheid genomen. De nieuwe algemeen directeur wordt Rens van de Schoor van Roman & Stern. Etam Groep telde voor het faillissement in totaal 2000 medewerkers.

Ook is besloten dat de fysieke winkels van Promiss, de tweede winkelketen van de Etam Groep naar Miss Etam, verdwijnen. Het merk blijft waarschijnlijk wel online bestaan en als shop-in-shop in warenhuizen. De winkels van Promiss blijven voorlopig wel open. Mogelijk krijgen een aantal van die locaties in de toekomst Miss Etam op de gevel.

Trouwe klanten
De curatoren publiceerden eerder vandaag hun eerste faillissementsverslag. Daaruit bleek dat de winkelketen verre van gezond is: de omzet zijn de afgelopen jaren teruggelopen en er werd vooral verlies gedraaid.

Roman & Stern zijn er echter van overtuigd dat "na enkele substantiële ingrepen" de Etam Groep over een goed fundament beschikt voor de toekomst. "Met name dankzij de opgebouwde band met de enorme klantengroep."

Opstapeling
Het probleem van Etam was volgens de nieuwe eigenaren dat zich allemaal dingen hebben opgestapeld: jarenlang stijgende huren terwijl er minder mensen de winkels binnenliepen, stijgende personeelslasten, een verschuiving naar online verkopen en de verhoging van de BTW van 19 naar 21 procent."

Roman & Stern hopen met Etam weer winst te kunnen maken door meer service te bieden aan de klanten, de kosten te snoeien, winkels "relevanter" te maken en de al succesvolle webwinkel verder uit te bouwen.

Curator Martijn Vermeeren heeft vrijwel dagelijks contact over de doorstart met Roman & Stern, die eerder ook betrokken was bij de reorganisatie van de ketens Steps en Superstar. Hij is positief over de levensvatbaarheid van de plannen: "Het is nu aan de doorstartende partij om met de gezonde delen te zorgen dat de Etam Groep wel positieve cijfers gaan maken en de werknemers in dienst kunnen blijven."

RTL Z / Eva Smal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore