Geld en Werk

Nederlanders bouwen megafrietfabriek in Rusland

15 juli 2016 06:03 Aangepast: 30 juli 2017 22:30

De Nederlandse aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer bouwt in Rusland aan een enorme fabriek voor het verwerken van aardappelen tot patat.

"Voor het eerst in de historie van Rusland wordt er een frietjesfabriek gebouwd en wij gaan dat doen", zegt directeur Bas Alblas, CEO van Lamb Weston / Meijer tegen RTL Z. "We zijn begonnen met de bouw, de vergunning is binnen. Begin 2018 zijn we operationeel."

Samen met de Russen van Belaya Dacha wordt een frietfabriek gebouwd van 100 miljoen euro in Lipetsk, bij Moskou. "Men ziet in ons een uitstekende partner, die weet wat het is om frietjes te produceren." Lamb Weston heeft fabrieken in de hele wereld, tot aan China toe.

De Rus gaat ook patat eten

Alblas: "Rusland is net als wij 50 jaar geleden nu nog een aardappeletend land. Iedere avond eten ze aardappels, groente en vlees. Maar de Rus wil meer en meer gemaksvoedsel eten, net als bij ons in Europa. Wat we zien is dat er een omslag is van consumentenaardappelen naar voorbewerkte aardappels. De grote fastfoodketens zijn de locomotieven."

De ondernemer ziet daarom een grote kans voor zijn frietfabriek in Rusland. "De Russen eten ieder jaar 10 procent meer frietjes. Er zit nog een factor tien tussen met ons in Nederland, er zit dus nog potentie. Het is een goede timing, hopen wij."

De boer om de hoek

Alblas: "Onze concurrenten leveren nu vanuit Europa friet aan Rusland. De belangrijkste klanten willen echter graag aardappelen die daar geteeld worden. Een trend die je overal ziet, ook in Europa. De boer om de hoek levert de aardappelen en dat is prettiger dan wanneer het van verder weg komt. Te ver reizen kost te veel vanuit kwaliteit en geld om het transport te rechtvaardigen. Aardappelen zijn ook best wel gevoelig. Elke hobbel en put lijdt tot donkere plekken op de frietjes, dat wil niemand."

Rusland is derde natie in de wereld als aardappelproducent, na India en China. "In Rusland kunnen ze goed aardappels telen voor frietjes. Met pootaardappels uit Nederland, vooralsnog wel. We gaan ook pootgoed-activiteiten in Rusland ontwikkelen."

Ter plaatse zullen 90 miljoen kilo lokale aardappels worden omgezet in friet voor vooral fastfoodketens. 

Ondernemen in Rusland

Lamb Weston-Meijer heeft alle risico's in kaart gebracht van ondernemen in een land als Rusland. Alblas: "Dat is een hele reeks die we benoemen. Ik kan niet voorkomen dat Rusland een fabriek kan confisqueren. Maar die kans schatten wij zeer laag, laag in."

Alblas blijft er nuchter onder. "Ondernemen is gecalculeerd risico nemen. Als je blijft zitten waar je zit kom je ook niet vooruit. De markt in Rusland is nu dusdanig ontwikkeld dat het verantwoord is om een fabriek te beginnen."

`