Economie

'Pensioenfonds moet uit kolen en olie'

01 juni 2015 07:57 Aangepast: 06 september 2015 16:22

Meer dan de helft van de Nederlanders wil niet dat hun pensioenfonds geld steekt in steenkool, gas en olie.

Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw. 60 procent van de Nederlanders wil een eind aan beleggen in fossiele brandstoffen. Pensioendeelnemers geven de voorkeur aan duurzamere beleggingen, ook al zou dat tot gevolg hebben dat de premies hoger of de pensioenuitkeringen lager zouden uitvallen. 

Opmerkelijk genoeg is 60 procent van de mensen in eerste instantie niet geneigd beleggen in olieconcerns af te wijzen. Wanneer echter het klimaat aan de orde komt zegt een bijna een net zo groot percentage dat het tegen beleggen in olie-, steenkool- en gas-bedrijven is.

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland en één van de grootste ter wereld, zei onlangs nog geld te blijven steken in ondernemingen in fossiele brandstoffen. Bijna tweederde van de ABP-deelnemers zegt volgens Trouw echter wel te willen dat het ABP een punt zet achter beleggen in fossiele brandstoffen. In een reactie aan Trouw zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann dat ABP inzet op de dialoog met bedrijven die broeikasgassen uitstoten. "We gebruiken onze macht als aandeelhouder, zoals onlangs nog bij Shell.'' 

RTL Z
`