Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nederland verliest plaats in de Champions League

Het Nederlandse voetbal lijkt (financieel) de slag te gaan missen met het echte Europese topvoetbal. Op basis van de huidige prestaties speelt de landskampioen volgend jaar niet meer automatisch mee in het kampioenenbal: de Champions League.

De prestaties van de Nederlandse voetbalclubs in Europa zijn al jaren erbarmelijk. De topclubs doen niet echt mee in de Champions League en de Nederlandse subtoppers vliegen er standaard snel uit in de Europa League.

Ranking van de UEFA

De UEFA houdt voor het Europese clubvoetbal een stand bij van de prestaties per land en Nederland is op de ranking gezakt naar plaats 13. En dat is vrij dramatisch. We moeten namelijk bij de eerste 12 landen staan om altijd mee te mogen doen met de Champions League.

Thumbnail

De Nederlandse kampioen moet op basis van deze stand vanaf volgend seizoen in de zomermaanden kwalificaties gaan spelen om de Champions League te halen. Tot en met dit seizoen mag de Nederlandse kampioen nog gewoon altijd meedoen met Champions League. De nummer 2 speelt nu ook al kwalificaties en verliest meestal kansloos. De laatste 6 jaren wist zo geen enkele Nederlandse club door te dringen to de eindfase.

De eerste 12 landen mogen hun landskampioen direct inschrijven in de Champions League, met goudgerande inkomsten. Vanaf plaats 13 moeten voorrondes worden gespeeld. En Nederland staat nu 13-de, zelfs al met een flinke achterstand op de nummer 12. De Champions League is meer waard met alleen de grote teams.

“De Nederlandse clubs moeten dit seizoen nog flink wat punten behalen om een vaste plek voor de Champions League voor 2017/18 veilig te stellen”, erkent KNVB voorlichter Bram Groot tegenover RTL Z.

Volgens de KNVB moeten er dit seizoen meerdere ploegen bij de laatste zestien in de Europa League of Champions League komen, dan is er nog kans om Tsjechië en/of Zwitserland te passeren op de ranglijst. Met de uitschakeling van Ajax voor de Champions League, en eerder al van Heracles voor de Europa League, ziet dat er absoluut niet naar uit. We zijn het seizoen beroerd begonnen en de loting is loodzwaar. PSV treft ondermeer Bayern München, Feyenoord ontmoet Manchester United.

De afstand tot Zwitserland en Tsjechië is groot. Beide landen staan met 29 punten flink voor op de 24 punten van Nederland. Kroatië en Griekenland hijgen Nederland daarbij in de nek met 23,6 en 23,8 punten. Voor de volledigheid: Nederland haalde de afgelopen jaren in totaal tussen de 4 en 6 punten per jaar.

Miljoenenbal

In de Champions League ligt veel geld te wachten. Alleen al het meedoen levert een club 10 miljoen euro op aan premies. Samen met tv-recettes, wedstrijdpremies en miljoenen aan tv-geld, levert de Champions League de Nederlandse kampioen nu gegarandeerd 20 tot 25 miljoen euro op in een jaar. Dat voordeel gaat bij de huidige prestaties dus verdwijnen. Wint een club de Champions Leugue, zoals Ajax in 1995 en PSV in 1988 (toen nog de Europa Cup 1) dan wacht momenteel zelfs de hoofdprijs van 100 miljoen euro.

De penningmeester van Ajax

Als voorbeeld kunnen we Ajax nemen. Speelt Ajax in de Champions League dan heeft de club in een jaar 100 miljoen euro omzet en is winstgevend. Doet Ajax dat niet, dan zakt de omzet naar 70 miljoen euro en is de club verliesgevend. Ajax betaalt jaarlijks 45 miljoen euro miljoen uit aan salarissen voor spelers en trainers. Met extra Europese inkomsten zou de club betere spelers kunnen kopen, of de beste voetballers kunnen houden. Zonder de extra inkomsten moet ieder jaar de beste speler worden verkocht. Voor PSV geldt ongeveer hetzelfde. Feyenoord blijft helemaal achter. De club heeft sinds 2003 niet meer in de Champions League gespeeld.

Ajax heeft beleggers bij de beursgang overigens beloofd dat de club zeker iedere 2 jaar in de Champions League zou spelen. Beleggers moeten dus maar kijken of dat nog gaat lukken. De afstand met topclubs als Barcelona (omzet 679 miljoen euro) wordt steeds groter. Misschien kan de club maar beter van de beurs gaan. Er is daar nu nog genoeg geld voor in kas. Nog wel.

Lees ook op rtlz.nl: