Economie

Half miljoen afkoopsom bij Langeland Ziekenhuis

03 juni 2015 10:07 Aangepast: 06 september 2015 20:34
Het LangeLand-ziekenhuis in Zoetermeer

Het ontslag van bestuursvoorzitter Paul Ansems heeft het noodlijdende Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer bijna een half miljoen euro gekost. De ex-topman ontving tonnen méér dan tot dusver bekend. Dat blijkt uit berekeningen door RTL Nieuws.

Ansems werd in de zomer van 2011 ontslagen nadat het Langeland Ziekenhuis onder zijn leiding op het randje van een faillissement was gebracht. Uit jaarstukken bleek eind 2013 dat de ex-topman een halfjaar was doorbetaald en een ontslagpremie had ontvangen. Daarmee was zijn vertrekregeling, die destijds leidde tot Kamervragen, te berekenen op minimaal 287.000 euro.

Half miljoen
Uit twee vonnissen die gisteren openbaar werden, blijkt dat het Langeland Ziekenhuis Ansems ook nog het volledige jaar 2012 heeft moeten doorbetalen. Eveneens toucheerde hij dat jaar nog pensioenpremies en financiële extraatjes. Daardoor liep de vertrekregeling uiteindelijk op tot bijna een half miljoen euro.

Opmerkelijk is dat Ansems via de rechter een nog veel hogere vertrekregeling wilde afdwingen. Uit de stukken blijkt dat hij alleen al aan pensioenschade nog eens bijna een half miljoen euro extra claimde. Die eisen werden vorig jaar door de Haagse rechtbank afgewezen. Volgens het ziekenhuis ging de ex-topman daar niet tegen in hoger beroep. Ansems zelf onthoudt zich van een toelichting.

Reddingspogingen
Sinds zijn vertrek bij het ziekenhuis is Ansems actief als consultant en coach. Vorig jaar publiceerde hij het managementboek ‘Leiderschap kun je leren’. Na jaren van miljoenenverliezen, ontslagrondes en mislukte reddingspogingen wordt het Langeland Ziekenhuis nu overgenomen door de Zuid-Hollandse zorggigant Reinier Haga Groep. 

Het is niet de eerste keer dat het kwakkelende ziekenhuis in het nieuws komt door afkoopsommen. Vorig jaar moest het vier ton schadevergoeding betalen aan een groep pathologen. Eerder betaalde het forse ontslagpremies aan twee andere bestuurders.

ZIE OOK:
Afscheid managers kost ziekenhuis drie ton

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`