Geld en Werk

Miljoen aan afkoopsommen bij Máxima MC

08 juni 2015 07:26 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Een reorganisatie van de topstructuur is het Máxima Medisch Centrum duur komen te staan. Het Eindhovense ziekenhuis heeft daardoor bijna één miljoen euro aan afkoopsommen moeten betalen aan vijf ex-managers. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws.

Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt dat het Máxima Medisch Centrum vorig jaar ontslagpremies betaalde aan drie hoge managers. Twee van hen ontvingen elk een kwart miljoen euro. De derde manager kreeg 188.500 euro mee.

Niet slagvaardig
Volgens de toelichting moest het Brabantse ziekenhuis reorganiseren, omdat de organisatiestructuur “onvoldoende helder en slagvaardig” was. Bij de reorganisatie werd “afscheid genomen van enkele managers en zijn een aantal nieuwe managers van buiten de organisatie benoemd”, schrijft bestuursvoorzitter Jan-Harm Zwaveling in zijn verslag.

Vorig jaar meldde RTL Nieuws al dat Máxima Medisch Centrum als gevolg van de reorganisatie twee andere directeuren elk een afkoopsom van anderhalve ton had moeten betalen. De vijf ontslagen managers ontvingen in totaal dus 988.500 euro.

Ook werd vorig jaar bekend dat het ziekenhuis ex-bestuursvoorzitter Rob van 't Hullenaar na zijn vertrek in 2013 nog drie maanden doorbetaalde als adviseur. Prijskaartje: ruim 75.000 euro.

Banen schrappen
Máxima Medisch Centrum boekte vorig jaar een winst van 7,2 miljoen euro op een omzet van 271 miljoen. Het ziekenhuis, met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven, telt circa 3000 werknemers. Bij een bezuinigingsronde moest de zorginstelling drie jaar geleden 150 banen schrappen.

Volgens de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) kan geld voor afkoopsommen beter besteed worden aan zorg. "Dit is niet de eerste keer dat we een dergelijk bericht horen, en elke keer vraag ik me af of ze zich niet een beetje kunnen inhouden", aldus NPCF-directeur Wilma Wind. "Het is nodig de zorgkosten terug te dringen, maar het lijkt soms wel alsof de matiging vooral bij de patiënten zit."

Volgens Wind ligt de branchevereniging van zorgdirecteuren te vaak dwars bij de naleving van de Wet Normering Topinkomens, die een halt moet toeroepen aan te hoge beloningen bij publieke instellingen.  

ZIE OOK:
Ziekenhuis betaalt ex-topman 75.000 euro

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore