Geld en Werk

IHC schrapt meer dan 1000 banen

10 juni 2015 13:59 Aangepast: 06 september 2015 16:24
De tewaterlating van een sleephopperzuiger van IHC in 2010. Beeld © ANP

Maritiem concern IHC wil 487 werknemers ontslaan en het grootste gedeelte van de tijdelijke krachten niet meer inhuren. Vakbond CNV gaat ervanuit dat het om nog veel meer dan 1000 ontslagen gaat. IHC is van plan twee van de vier werven in Nederland te sluiten en wil werk verplaatsen naar het buitenland.

Bij IHC werken in totaal circa 3000 mensen in vaste dienst, van wie de meesten in Nederland. Daarnaast heeft het bedrijf een 'flexibele schil met in totaal 1127 ingehuurde krachten', schrijft het concern. Volgens vakbond CNV wil IHC het grootste gedeelte van die flexwerkers niet meer inhuren. IHC zegt er naar te streven de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen eind 2015 te realiseren.

ZIE OOK: 'Ruim 1000 banen weg bij scheepswerf IHC'

Volgens het concern zijn de maatregelen nodig wegens de verslechterende marktomstandigheden. Het concern heeft vooral last van de sterke daling van de olieprijs, waardoor het aantal opdrachten uit de olie- en gasindustrie terugloopt. 

IHC, de op een na grootste scheepsbouwer van Nederland, is gespecialiseerd in de bouw van schepen voor de offshore- en baggerindustrie. Het concern heeft scheepswerven in Sliedrecht, Kinderdijk en Krimpen aan den IJssel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore