Economie trekt aan

De koopkracht daalt, FNV wil 3 procent meer loon

10 juni 2015 14:36 Aangepast: 06 september 2015 16:24

De koopkracht daalt gemidddeld voor alle Nederlanders komend jaar met 0,3%. Een opvallende voorspelling van het CPB, ondanks dat de economie met meer dan 2 procent groeit. De FNV wil daarom een flinke loonstijging voor werknemers.

Opvallend is ook dat van alle geld dat we jaarlijks met z'n allen verdienen, er komend jaar een kleiner deel naar werknemers gaat. De zogenoemde Arbeidsinkomenquote daalt van nu 80,4% van het BBP naar 77,7% dit jaar en 77,9% volgend jaar. De lonen in 2016 gaan gemiddeld met 1,6 procent omhoog, voorspelt het CPB.

Meer geld naar werknemers
De FNV is niet blij met de dreigende koopkrachtkrimp in 2016 (-0,3 procent). De bond pleit dan ook voor meer koopkracht voor werknemers in de vorm van een 'fatsoenlijke' loonsverhoging van 3 procent. volgens de vakbond is deze looneis mogelijk om dat de economie weer aantrekt en het overheidstekort terugloopt

ZIE OOK: VVD en PvdA eens over hervorming belastingen, lagere lasten op arbeid

FNV-voorzitter Ton Heerts: “Met een goede loonsverhoging, ook bij de overheid, komt de economie beter op gang en dat creëert banen. Dat is hard nodig want er staan nog steeds 600.000 mensen aan de kant.” Naast een hoger loon pleit de FNV ook voor een lagere belasting voor werkenden die de koopkracht moet verbeteren.

ZIE OOK: Economie trekt aan, FNV eist meer loon

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore