Geld en Werk

België verlaagt winstbelasting naar Nederlands niveau

26 juli 2017 19:48 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Minister Dijsselbloem was eerst tegen en toen weer voor een verhoging van de winstbelasting voor bedrijven. Beeld © anp foto

België gaat zijn vennootschapsbelasting verlagen. In 2020 zal de bedrijventaks 25 procent zijn, precies evenveel als nu in Nederland wordt geheven.

Dat betekent extra druk voor het Nederlandse toekomstige kabinet om de belasting te verlagen om concurrerend te blijven. Demissionair minister van Financiën Dijsselbloem opperde dat al in november 2016, toen Groot-Brittannië een verlaging van de bedrijventaks tot 10 procent aankondigde. Al kwam hij daar begin dit jaar verrassend op terug en bleek hij zelf een voorstander van een verhoging.

​Race naar de bodem

De race naar de bodem met vennootschapsbelasting krijgt veel kritiek. Het zou een ‘beloning van slecht gedrag’ zijn, zoals PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het noemde. Belastingverlaging kost de Nederlandse staatskas per verlaagd procentpunt zo'n 590 miljoen euro, berekende Dijsselbloem eerder.

Volgend jaar gaat de vennootschapsbelasting in België omlaag naar 29 procent. Op dit moment staat het land met een vennootschapsbelasting van bijna 40 procent bijna bovenaan het Europese lijstje van belastingtechnisch dure landen voor bedrijven. Alleen Malta en Frankrijk heffen meer.

Na Nederland - en straks dus België - zijn vooral landen zoals Zweden (22 procent), Duitsland (15,83), het Verenigd Koninkrijk (19) en Zwitserland (8,5 procent) interessant voor bedrijven.

Beurs profiteert

Op de index met de twintig grootste beursgenoteerde bedrijven van België, de Bel20, was de vreugde over de aangekondigde verlagingen meteen te merken. Alle aandelen sloten in de plus. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore