Economie

Huis of kamer verhuren? Dit geef je op bij de Belastingdienst

12 juni 2015 15:24 Aangepast: 06 september 2015 16:25
Beeld © RTL Z

De Belastingdienst gaat onderzoek doen naar mensen die via verhuur geld bijverdienen. En dan gaat het niet alleen om verhuur via Airbnb, maar ook om mensen die kamers aan studenten verhuren of hun zomerhuisje op Schiermonnikoog. Moet je dat eigenlijk opgeven aan de fiscus?

1. Je verhuurt je huis of een deel daarvan, bijvoorbeeld via Airbnb
Als je je eigen huis verhuurt, of een deel daarvan, moet je 70 procent van die opbrengsten opgeven aan de belastingdienst. Hierbij geldt wel dat je van plan bent om er zelf weer in te gaan wonen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je voor een jaar naar het buitenland gaat.

ZIE OOK: Belastingdienst bekijkt verhuurders Airbnb

Als het huis dat je verhuurt een huurhuis is, hoeft er niets aan de fiscus te worden opgegeven. Je kunt dan echter wel een probleem krijgen met je huurbaas.

2. Je verhuurt een kamer
Voor het geld dat je verdient met het verhuren van een kamer, bijvoorbeeld aan een student, geldt de zogeheten kamerverhuurvrijstelling. Over 2015 is dat 4954 euro. Als de huur die je ontvangt voor een kamer boven de vrijstelling uitkomt, dan moet je aan dat deel van de eigen woning een waarde toekennen.

Daardoor valt die verhuurde kamer in box 3 en dat betekent dat er vermogensrendementsheffing over moet worden betaald. Er mag voor dat deel van de woning dan ook geen hypotheekrente worden afgetrokken.

3. Zomerhuis dat je verhuurt
De opbrengsten van de verhuur van je zomerhuisje hoef je niet op te geven. Dat wordt namelijk gezien als vermogen, waardoor je er al vermogensrendementsheffing over betaalt.

`